Årets sommerbøker fra ARK
HjemmeHverdanMust havesPå husetRyk og reis

Årets sommerbøker fra ARK

Siri Kirkebirkeland jobber som butikksjef i ARK Torvbyen i Fredrikstad. Her er hennes anbefalinger til årets sommerlektyre. Siri har alltid mange bøker på vent, og elsker å begi seg ut i nye universer. Aller helst liker hun en god historisk roman som tar henne med på en god reise. Hun har også lest mye barnebøker med egne barn opp gjennom årene, og har erfaring med hva som fenger unge lesere.

Bokanbefaling

Siri Kirkebirkeland

Tekst og foto: Ark.no

Pageturner av de sjeldne!

Årets sommerbok for meg er en av vårens nyheter 1) «Jackie og Maria» av Gill Paul. Her møter du Jackie Kennedy, senatorfrue og senere førstedame i USA og Maria Callas, en av verdens beste sopraner. Maria Callas lever i et ulykkelig og barnløst ekteskap. Hun har et hemmelig forhold til Aristoteles Onassis, som er verdens rikeste mann. Onassis er maktsyk og vil gjerne ha det han ikke kan få. Jackie og Marias historie vikles inn i hverandre, med sjalusi, maktspill og hemmeligheter.

Den beste boken jeg har lest det siste året

2) «Den franske fotografen» av Natasha Lester. er en perfekt sommerpocket. Dette er den fineste boken jeg har lest det siste året. Boken grep meg helt inn i hjerteroten, og er leseglede på sitt aller beste. Her får du møte Jessica May som er modell i New York, og som reiser ut som krigsfotograf under andre verdenskrig. Historien flettes sammen med en parallellhistorie fra nåtiden. Jessica er verdenskjent for sine fotografier fra andre verdenskrig og hennes fotografier stilles ut den dag i dag. Jeg følte jeg satt med hjertet på utsiden av kroppen når boken var slutt.

101 superkrefter

For barna vil jeg anbefale 3) og 4) «Håndbok for superhelter» med Elias og Anges Våhlund. De hadde selv en datter som ble mobbet på skolen og dette inspirerte dem til å skrive disse bøkene som etter hvert har blitt en serie. Her ville jeg startet på bok nummer en som er «Håndboka» og handler om Lisa på 9 år som blir mobbet og ikke trives på sin nye skole. Hennes tilholdssted blir biblioteket, og her oppdager hun en bok hvor hun kan lære seg 101 superkrefter og bli en superhelt. Boken er i tegneserieformat med fengende bilder.

Andre altoppslukende bøker

5) «Det åttende livet (til Brilka)» av Nino HaratischwiliDenne romanen forteller historien gjennom Europa, i en slags familiekrøniker fra – det røde århundret – der tragedie fra den brutale virkelighet setter dype spor i familiehistorien. Ved begynnelsen av det tjuende århundre, i utkanten av det Russiske imperiet, slår en Georgisk familie røtter. En hemmelig sjokoladeoppskrift, er det de har med seg. Etter Sovjetunionens oppløsning herjer borgerkrigen i Georgia, og familien blir splittet. Til niesen Birka, forteller Nitsa familiens historie. Denne godsaken ligger godt an til å bli dette århundres fortelling.

6) «Gutten fra skogen» av Harlan CobenHarlan Coben slutter aldri å imponere. I denne psykologiske thrilleren, trekkes leseren inn i en forsvinningssak, der fortiden har en essensiell rolle. Forsvarsadvokat Hester Crimstein tar en ufrivillig reise tilbake til stedet han aldri kjente seg hjemme. Det skal vise seg å være et smertefullt besøk. Game on.

7) «Sølvmyntene» av Tom EgelandSpenn deg fast. Arkeologen Bjørn Beltø er tilbake. Hva kan man si om denne boken? Min egen anmeldelse ble for komplisert, så jeg siterer: Et 2000 år gammelt brev skrevet av Pontius Pilatus forsvinner under dramatiske omstendigheter, arkeologen Bjørn Beltø får det farlige oppdraget med å finne brevet. Det er bare å nyte Egelands Comeback med Beltø. Suverent.

8) «Speilmannen» av KeplerJonna Linna må for alvor trylle frem sitt ytterste i dette mysteriet. En jente blir funnet død på en lekeplass i Stockholm, den samme jenta som fem år tidligere forsvant på vei hjem fra skolen. Dette er kanskje den råeste thrilleren jeg har lest på noen år. anbefales på det sterkeste.

9) «Gjestelisten» av Lucy FoleyEt bryllup finner sted på en øy, pakket inn i en storm. Alt er perfekt planlagt ned til den minste detalj. Glassene heves, stemningen stiger, lystene herjer. Strømmen blir brutt. Etter et kort brudd, tennes lysene, og et lik dukker opp. Årets fest blir plutselig … en vals med djevelen. Ingen vei bort, og du må vekke dyret i deg. Dette er imponerende av Lucy Foley, rett og slett.

10) «Hetebølge» av Frode Eie Larsen og Dag Otto LauritzenLillehavn er rammet av tørke. Flammene dukker opp over alt, og brannvesenet jobber på spreng for å slukke. Vannreservene er i ferd med å gå tom, og de voksene begynner å miste håpet. Har de en pyroman blant seg, eller er det bare heten. Lillehavns siste håp er Hannah, Einar, Karoline og hunden Turbo. Tre tenåringer og én hund. Klarer disse tenåringene å løse mysteriet, før det er for sent?  Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen har noe fantastisk bra på gang i, mot og mysterieserien. (alder 8-13).

11) «Elskede barn» av Romy HausmannRomy Hausmann debuterer med Elskede barn. En mor og en datter får kjenne på friheten etter å ha blitt isolert fra omverdenen, lenge. Det er bare det, at marerittet så vidt har begynt. Vondt blir til verre, verre blir til … rene helvette. Karakterskildringene i denne psykologiske thrilleren, er imponerende. Anbefales for de med nese for plott.

12) «Fuglekikkeren» av William ShawDenne serien har blitt en av mine favoritter. Politibetjent William South har hatt én god grunn til å holde seg borte fra drapsetterforskninger: Han har selv drept. Men denne gangen er offeret hans eneste venn, som delte hans lidenskap for fuglekikking. Den ærgjerrige kriminaletterforskeren Alexandra Cupidi har nylig blitt presset til å søke overføring til Kent-kysten fra Londonpolitiet etter en affære med en overordnet. Med seg har hun sin opprørske tenåringsdatter Zoë. Når et mishandlet lik blir funnet i en trekiste, trenger Cupidi Souths lokal-kunnskap. Raseriet bak den grove volden vekker gjenkjennelse hos dem begge.

13) «Sak 1569» av Jørn Lier HorstWilliam Wisting er inne i sin andre ferieuke. Fra sidelinjen observerer han hvordan en lokal forsvinningssak utvikler seg til å bli en nasjonal nyhetssak. Agnete Roll har vært borte i tre dager, uten livstegn. Mens forsvinningen fremdeles skaper overskrifter mottar han et brev som kun inneholder en spesiell tallkombinasjon. Det trekker ham inn i en gammel sak han ikke tidligere har hatt befatning med. En sommerkveld i 1999 ble 17 år gamle Tone Vaterland drept på vei hjem fra jobb.

x