biter du negler
Pleie

Biter du negler?

Neglebiting, også kalt Onychophagia, er en vanlig vane, som påvirker mennesker i alle aldre. Det er mange teorier om hvorfor folk biter negler, men de fleste er enige om at det ofte kommer av stress, mangel på impuls kontroll eller en vane som muligens er fra barndommen.

Man kan bite negler i tider med stress eller spenning, eller i tider med kjedsomhet eller inaktivitet. Det kan også anses som Det kan også være en lært atferd fra familiemedlemmer. Noen er ikke klar over at de biter negler i det hele tatt før det er påpekt av andre. Du kan være involvert i en annen aktivitet, som å lese, se på TV, eller snakker i telefonen og bite negler uten å tenke på det. Neglebiting inkludere biting av neglebånd og det myke vevet rundt neglene samt biting av neglene.
Videre kan det også ha en sosial påvirkning og sjenanse over utseendet på egne negler kan bidra til sosial isolering eller unngå aktiviteter som de ellers ville nyte.
Utover de følelsesmessige aspektene, kan neglebiting faktisk være skadelig.

Nedenfor har vi listet noen punkter som kan være greit å tenkte på, før du neste gang biter neglene dine;

Sykdomsfremkallende bakterier:
Neglene er et ideelt sted for bakterier, og det inkluderer potensielt bakterier som Salmonella og E. coli (som trives svært godt under neglene).
Biting av negler kan enkelt overføre bakterier inn i munnen og resten av kroppen, og det kan føre til infeksjoner. Neglene kan faktisk være dobbelt så skittent som fingrene. De er vanskeligere å holde rene, noe som gjør det lett å overføre smittsomme bakterier.

Negleinfeksjoner
Negleinfeksjoner er den vanligste bakterieinfeksjonen i hånden. Neglebitere er særlig utsatt for å få negleinfeksjon. Bakterier og andre mikroorganismer kan komme inn gjennom små rifter eller sår, som fører til hevelse, rødhet, smerte og puss rundt neglen.

Tannproblemer
Neglebiting er også knyttet til tannproblemer og kan føre til skade på tannspissene – det området på tennene vi bruker mest. Det kan også føre til at tennene skifter posisjon, slites ned for tidlig og generelt svekket over tid. Besøk hos tannlegen kan potensielt bli veldig dyrt.

Hvordan kan jeg stoppe?
Vi har både hørt og sett flere behandlingstiltak som kan hjelpe deg å slutte å bite negler. Noen fokuserer på atferdsendringer og fokus på fysiske barrierer.
Vi har listet noen punkter som kan hjelpe deg å slutte:

  • Hvis årsaken til neglebiting er stress, bør man finne nye veier for å redusere stress.
  • Erstatt bitingen med fysisk aktivitet, skriving eller klemme en stressball.
  • Ha på neglelakk med bitter smak. Den bitre smaken kan redusere biting.
  • Spesial tannbeskytter (dental deterrent device) som hindrer fortennene fra å gjøre skade på neglene og huden rundt neglene. Etter omtrent 2-3 måneder kan det føre til at man slutter å bit negler.
  • Holde neglene rene og velstelte. Å unne seg en manikyr regelmessig. For menn kan en enkel klar neglelakk (for eksempel i matt lakk), være til stor hjelp.
  • Støping av kunstige negler kan stoppe deg fra å bite samtidig som den beskytter dine negler slik at de vokser ut.

Dine negler er din helse og derfor er det viktig å huske å ta vare på neglene, noe som kan bidra til å redusere uvaner.

Vi ønsker å opplyse at dette innlegget på ingen måte er ment som en erstatning for medisinsk eller psykologisk rådgivning, men heller som en innlegg med informasjon omkring et kjent problem blant den norske befolkningen.

Det er mulig å kjøpe tannbeskytteren fra følgende side: http://www.nail-biting-solution.com/.

Skrevet av
FAB Nailbar AS

x