BordetFreddanLivsstil

Brettspill for spillnerdene

Om du skal være hjemme eller på hytta i vinterferien er brettspill et fint samlingspunkt for familien.

Når vi snakker om brettspill i dag, snakker vi som regel om mer enn spill med brett med tall, ruter, brikker og terninger. Personlig er jeg veldig glad i det engelske uttrykket «tabletop games» – eller bordspill på norsk – det være seg brettspill med brikker og papirpenger; kortspill med kort med ulike numre, farger og funksjoner; partyspill med verken brett eller kort; og rollespill med penn, papir, terninger og fortellerglede. Felles for alle er at man samles rundt et bord med de nærmeste i spill, lek, hygge og moro.

Noe for enhver smak

Noe av det beste med brettspill? Det finnes noe for enhver smak! Vil du ha noe raskt, enkelt og moro, med lek og fjas og tull? Det finnes et brettspill for deg. Er du mer glad i det strategiske tenking og taktisk tilintetgjøring av motparten? Det finnes noe for deg! Liker du samarbeid og en god historie, eller er du rett og slett besatt av alt som heter Game of Thrones? Ja, det finnes noe for deg også.

Sheriff of Nottingham

Sheriff of Nottingham er et herlig familiespill om handel, smugling, lyving og bestikkelser. Ja, du leste riktig.

I Sheriff of Nottingham trer man inn i rollen som handelsfolk som skal selge varene sine i byen Nottingham. Men ikke alle varer er lovlige å selge, og sheriffen er på utkikk etter løgnere og lurendreiere. Skal man velge å gå for en trygg og lovlig handel, eller skal man satse alt på smuglergods?

Hvem som er sheriff går på rundgang, og noe av det kuleste jeg vet med Sheriff of Nottingham, som skiller det fra mange andre «lyvespill» jeg har spilt, er muligheten til å bestikke Sheriffen. Om sheriffen ser igjennom løgnen din og bestemmer seg for å sjekke varene dine – fortvil ikke – du kan alltids bestikke sheriffen til å la være – og hvorfor ikke betale ham litt av dine opptjente penger i samme slengen for å få sheriffen til å se på din kamerats varer isteden – du er jo sikker på at hun lyver!

Selv de med verdens dårligste pokerfjes kommer til å elske dette spillet!

Mysterium

Nysgjerrig på hvordan de andre i familien tenker? Liker du mysterier? Da kan dette være spillet for deg!

I dette geniale samarbeidsspillet går spillerne sammen om å løse en mordgåte. En av spillerne tar på seg rollen som spøkelset til den drepte, mens resten går inn i rollen som «synske», kalt inn for å løse mysteriet. Det geniale med spillet er at den som har rollen som spøkelset vet alt – morderen, åstedet, osv., men kan bare kommunisere med de andre gjennom «drømmer» – i form av fargerike bildekort. Ypperlig familiespill for mørke, kalde kvelder!

Pandemic

Den ene sykdommen etter den andre har brutt ut i verden, og det er dere, spillerne, sin oppgave å finne en kur for hver av sykdommene –  samtidig som dere forsøker å hindre sykdommene i å spre seg helt ut av kontroll, så klart. Null problem, ikke sant?

Pandemic er et utfordrende samarbeidsspill som gjør sitt beste for å få dere til å tape. Og det kommer dere mest sannsynlig til å gjøre – flere ganger. Desto mer tilfredsstillende når man først beseirer spillet! For å klare å beseire spillet kreves samarbeid, planlegging, strategi og god bruk av hver spillers unike rolle. Hver spiller får nemlig en egen rolle i gruppa, med sine egne styrker og unike evner.

Spillet er heller krever litt tenking, men det er ikke for avansert – en moderne klassiker og et ypperlig startpunkt for de som liker strategisk tenking og nervepirrende samarbeid.

Tema-spill til de store filmene, seriene, spillene, …

Kanskje du har en venn som en superstor fan av f.eks. Ringenes Herre, Pokemon eller Game of Thrones? Da kan spesialutgaver av kjente og kjære brettspill i ny tematisk drakt være tingen! Ringenes Herre-Monopol, Walking Dead-Risk, Zelda Sjakk, Star Wars-Carcassone er noen av de mange mulighetene som finnes.

For den ekstra interesserte finnes det også originale brettspill til de store filmene og seriene – blant annet kan Star Wars: Imperial Assault anbefales til Star Wars-nerden og Game of Thrones: The Card Game til Game of Thrones-tilhengeren.

«One Night Ultimate»-spillene

One Night Ultimate Werewolf, og de andre spillene i serien (One Night Ultimate Alien, One Night Ultimate Vampire, One Night Ultimate Werewolf Daybreak) er, beklager ordspillet, de ultimate partyspillene.

«One Night Ultimate»-spillene er hurtige spill for et sted mellom 3-10 spillere, der hver spiller får sin egen rolle, med hver sine egne spesialevner.  I originalspillet, One Night Ultimate Werewolf, eksempelvis, er det store spørsmålet: Hvem er hvem? Er du kanskje Varulven, Bråkmakeren, Seeren, eller en av de mange andre beboerne av landsbyen. De ulike rollenes evner gjør at du ikke allitd kan være 100 % sikker på hvem du selv er, til og med. Det bør du helst være, for når natten er over og dagen kommer må dere bli enige om hvem dere tror er varulven, for varulven skal lynsjes…

One Night Ultimate-spillene er raske, enkle, morsomme og engasjerende spill som går så fort å spille at du spiller dem igjen og igjen. Spillene kan spilles hver for seg eller kombineres med de andre spillene – hvert spill med nye roller og variasjoner.

Dungeons & Dragons – Starter Set

For de eventyrlystne anbefaler jeg min personlige favoritt: Den nyeste utgaven av det gode, gamle rollespillet Dungeons & Dragons. Ikke akkurat et brettspill, men det er blant disse spillene man spiller rundt bordet.

I Dungeons & Dragons går man selv inn i rollen som heltene i fortellingen, i en verden fylt av magi, monstre, skatter og eventyr.

En spiller tar på seg rollen som spillederen. Spillederen leder eventyret for de andre spillerne – heltene –  han beskriver verdenen, spiller personene og skapningene heltene møter og forteller hvordan det går med hva enn heltene forsøker å gjøre. De andre spillerne lager seg hver sin helt som de spiller. De forteller hva helten gjør, sier og hvordan de reagerer på verdenen spillederen beskriver.

I motsetning til rollespill fra videospillverdenen er det ingen grenser for hva man kan gjøre. Så klart, spillet har regler, og noen ganger må man rulle terninger for å avgjøre hva som skjer.

For de som vil prøve seg på Dungeons & Dragons er Dungeons & Dragons Starter Set et ypperlig sted å begynne. I dette spillet er det ingen vinnere eller tapere – man vinner ved å sammen skape og oppleve fantastiske eventyr og historier man sent vil glemme.


Spillene kan du finne hos Outland i Torvbyen
Skrevet av: Erlend Pagander Tysnes

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

x