DIY Batikkfargede t-skjorter
DIYMoteTrender

DIY – batikkfargede klær

Batikk eller tie-dye er en trend som viser seg i vårens og sommerens motebilde.

Forny gamle plagg

Har du gamle eller flekkede plagg i skapet, ikke kast dem! Med batikk og tie-dye kan du i stedet oppsirkulere og forvandle klær til helt egne fargeuttrykk. Og du vil være sikker på at ingen andre har et helt likt plagg som deg. Det er bare din kreativitet som setter grenser for hvilket uttrykk du kan skape.

Har du lyst til å prøve deg på å batikkfarge klær selv kan du prøve deg med disse teknikkene.

Batikkfargede t-skjorter

Dette trenger du

Huskeregler

Bruk hansker og beskytt arbeidsområdet og klærne dine før du begynner. Benytt et stort stykke med plast eller rigg deg til et sted hvor det ikke er så farlig å søle litt. Sørg også for at du selv har på gamle klær eller dekker deg til med et forkle.

Batikkfarget t-skjorte

Test ut ulike teknikker

Ulike teknikker

I alle teknikkene er det viktig å knyte strikkene stramt på plagget slik at fargen ikke smitter. Da oppnår du at noe av plagget forblir ufarget.

Striper

Fest strikkene helt rett over plagget, feks nedover på et erme eller bukseben med jevne mellomrom.

Sirkel eller spiral

Lag «tutter» med stoff som trekkes opp i en ring og fest strikker på disse. Om du vrir stoffet du trekker opp til en side får du et spiralmønster.

Blobber

Klyp sammen små knuter med stoff og fest strikker rundt knutene. Fordel disse rundt om på plagget for å få et variert uttrykk.

Batikkfarget t-skjorte

Batikkfarget t-skjorte

1. Farge i vannbad

Etter at du har knytt på mange strikker i den teknikken du ønsker, legger du plagget i et vannbad med klesfarge. Følg med på fargen og la de ligge til du synes fargen ser fin ut eller følg anvisningen på pakken. Jo lenger plagget ligger, jo dypere farge får du. Det spørs også litt på plaggets materialer hvor godt fargen setter seg. Hvite og lyse bomullsplagg vil være lettere å farge en feks mørkere plagg. Prøv deg frem med ulike fargebad, start gjerne med den sterkeste fargen først for så å fjerne noen av strikkene og prøve et lysere fargebad. Husk å skylle godt med vann mellom fargebandene.

Til sist skyller du plagget godt før du klipper av strikkene. Heng plagget opp til lufttørking – og så er de klare til bruk!

2. Sprute på farge

Om du ønsker er tie-dye uttrykk med flere farger kan vi anbefale å sprute på farge i stedet for vannbad. Følg fremgangsmåtene i filmen for tre ulike teknikker du kan prøve deg på.

Vask av fargede klær

Husk å vaske plagget alene de første gangene slik at det ikke smitter farge over på andre plagg.


Skrevet av: Karine Strand Andresen for Torvbyen
Foto: Shutterstock
Kilder: panduro.com og minmote.no

x