Freddan

Et hav av tegneserier for voksne

«Tegneserie». Om dette ordet først og fremst gir deg assosiasjoner til Donald og Fantomet, har du antakeligvis bare sett noen få ruter av en stor og spennende verden – foreløpig.

For selv om både familien Duck og Ånden som går gjerne tar turen innom mange storesøsken og foreldre før de havner i hylla på barnerommet, finnes det et hav av tegneserier som stadig oppdages av en voksen målgruppe.
Generelt opplever vi at den allmenne populærkulturen tar til seg mer og mer innhold som tidligere har vært forbeholdt de mer nerdete av oss – for eksempel i form av TV-serier som Game of Thrones og The Walking Dead eller filmer med en eller annen obskur superhelt som fra før var ukjent for de fleste. Også tegneserier har blitt mer stuerent som en del av denne trenden.
Vi kan gjerne kalle dem grafiske noveller om det gjør det enklere. Begrepet har riktig nok høstet kritikk for å være en kommersialisert pyntefrase, men vitner samtidig om at mange tegneserieutgivelser har hatt et behov for å omdefinere seg selv. Gode grafiske noveller opererer i skjæringspunktet mellom historiefortelling og grafisk kunst, og mange av dem har sterke, dype og viktige budskap som ikke står tilbake for dem vi finner i annen litteratur eller billedkunst.
Andre handler om horder av siklende, vandrende døde som mer enn noe annet vil gnage ut hjernen din. For la oss nå inderlig dra det hele ned på jorda før pompøsiteten tar overhånd: Selv om det selvsagt ikke nødvendigvis er noen motsetning mellom levende døde og høylitteratur, er ikke alle tegneserier dype, sjeleendrende opplevelser. Noen skal bare underholde, på ulike måter, og det finnes en mengde ulike tema og sjangre å velge i.
Å ha bestemt seg for ikke å like tegneserier fordi man ikke har sansen for Donald, er som å selge stereoanlegget fordi man har hørt dansebandet Ole Ivars. Så: Hva passer for deg? Her er seks strålende utgangspunkt for deg som har lyst til å prøve deg på en liten svømmetur i tegneseriehavet:

For den rastløse: The Walking Dead

Dette er en prisvinnende klassiker det er vanskelig å komme utenom. Tenk deg at du en dag våkner opp midt i en postapokalyptisk verden hvor de fleste menneskene har blitt til zombier (du vet, de som vil gnage ut hjernen din). Dette er utgangspunktet for sheriff Rick Grimes i The Walking Dead. Serien følger Grimes og en gruppe overlevende med dystre framtidsutsikter gjennom farer både uten- og innenfra. Passer ikke for: mørkredde.

The Walking Dead
Foto: Tony Moore/Image Comics

For den eventyrlystne: Saga

To utenomjordiske soldater (hun med vinger og han med horn) fra hver sin side av en romkrig forelsker seg, får barn og må flykte fra alt og alle. Det høres absurd ut, og det er det også – men det er samtidig noe av det mest episke, kreative og vakre som har blitt laget på lenge. Vi tas med på en reise hvor det florerer av planeter, roboter, monstre, laserkrig og dusørjegere – og en katt som sier ifra om noen lyver. Passer ikke for: hjemmekjære.

Saga
Foto: Fiona Staples/Image Comics

For den seriøse: DMZ

DMZ beskriver på en nesten skremmende virkelighetstro måte vår verden i nær framtid. USA har brutt ut i borgerkrig, og Manhattan er en demilitarisert sone mellom de to frontene. Midt i dette smørøyet av brutal lovløshet og fattigdom havner den unge journalisten Matty Roth, som blir vår hovedperson i en sterk skildring av krig med hjertet av USA som bakteppe. Passer ikke for: virkelighetsfjerne.

DMZ
Foto: Brian Wood/Vertigo

For den action-søkende: Batman: Court of Owls

Ingen anbefalingsliste er komplett uten en superhelt-tegneserie, men denne Batman-historien er absolutt ikke kvotert inn. De klassiske superhelt-universene kan være vanskelige å komme inn i med alle sine ulike serier, oppstarter, tidslinjer og sammenhenger, men skal man ta steget, er dette et fantastisk sted å begynne. Court of Owls tar oss med til Gotham i en stemningsfull og relativt mørk historie hvor Batman må nøste opp en rekke saker som går dypere og lenger tilbake enn han kunne forutse. Passer ikke for: konspirasjonsskeptikere.

Batman
Foto: Greg Capullo/DC Comics

For den spydige: Transmetropolitan

Jorden, en eller annen gang i det 23. århundre. Ta et samfunn hvor alt som er galt i vår tid, har blitt mye verre – et grenseløst perverst, dekadent og hedonistisk samfunn fylt av sex og vold –, og tilsett verdens største hater i form av journalist Spider Jerusalem. Resultatet er Transmetropolitan, en politisk ukorrekt humororgie (med en bunn av samfunnskritikk, for den som dykker litt dypere). Passer ikke for: bestemor.

Transmetropolitan
Foto: Geof Darrow/Vertigo

For den filosofiske: The Sandman

The Sandman er en kult-serie som ofte figurerer helt i toppen av diverse tegneseriekåringer. Serien tar fatt med at The Sandman, som er personifiseringen av drømmer (!), blir fanget i et okkult ritual … og derifra blir ting bare merkeligere. Dette er et horror-fantasy-dypdykk i menneskelige sinnstilstander og verdens krefter, krydret med mytologi og metafysiske vesener. Historien skal etter alle solemerker filmatiseres i nær framtid, så om du vil ha den «geeky» gleden av å kunne si at «tegneserien er bedre», bør du plukke opp The Sandman nå. Passer ikke for: de som ikke liker Sandman – all annen kategorisering er umulig.

Sandman
Foto: Dave McKean/Vertigo

Tekst: Tor Erik Wikdahl, Outland
Foto hovedbilde: Shutterstock, Inc.

x