Finn jeansen som passer til deg
Mote

Finn jeansen som passer deg

Jeans ble i sin tid masseprodusert som et slitesterkt arbeidstøy og brukt av arbeidsfolk. Nå har den en sentral plass i klesskapet til de fleste menn og er blitt en hverdagslig og trendy selvfølge. På samme måte som jeansen har forandret seg, har mannen i gata gått fra å være en grov, slitesterk arbeidskar til å bli en allsidig, fleksibel person i alle slags farger og fasonger. Han kan være en atlet, en student, en som jobber på et kontor, eller en som bygger hus og veier. Mye har skjedd siden den første jeansen kom til verden.

For mange kan det være vanskelig å finne den rette jeansen. Vi ønsker å dele noen enkle og oversiktlige tips for å motivere deg til å finne jeansen som passer for deg.

Les også: Slik tar du vare på jeansene dine

Gjenkjenn ditt behov

Forbered deg før du drar til butikken . Tenk igjennom hva slags farge, fasong og størrelse du er ute etter – og hva du ikke er ute etter –, og til hvilke anledninger buksa skal brukes. Den butikkansatte vil da få en god forståelse av hva du ønsker, og kan raskt begynne å se etter farger, merker og modeller som kan være aktuelle for deg. Dette er et godt utgangspunkt for en hyggelig og effektiv handel.

Farger og utseende

For å dekke en normal herregarderobe kan man klare seg lenge med tre forskjellige farger. Fargene vi foreslår her, bidrar til en funksjonell og allsidig garderobe:

Mellomblå
En hverdagslig, mellomblå jeans som er slitt på forhånd, passer sammen med alt fra en enkel t-skjorte til en penskjorte. Den fabrikkgjorte slitasjen gir buksa et mer levende uttrykk. Denne typen passer bra til skole og fritid, hele året.

Mørkeblå
En mørkeblå jeans er ikke behandlet på forhånd og har et renere, mer sofistikert utseende. På tross av dette er den en allsidig bukse. Fargen vil endre seg gjennom bruk. En mørkeblå jeans har ofte litt tykkere stoff som egner seg best til høst- og vintersesongen. Denne typen passer bra til jobb og fest.

Svart
Med en nøytral farge kan man veksle mellom å være pent kledd og å ha en enkel og trygg stil i hverdagen. Svart er fint året rundt og vil endre seg ved tid og bruk. En svart bukse passer bra til jobb, fest og middager.

Fasong og snitt

Jeans finnes i mange ulike kvaliteter og fasonger. De følgende tre modellene er de vanligste:

Regular/straight
Dette er en tradisjonell herremodell, og den mest brukte jeansen blant menn. En bukse med regular/straight-fasong er rett og har god bredde hele veien. I dag brukes den oftest av godt voksne menn eller av dem som ønsker en bredere og mer komfortabel fasong.

Slim
Denne er den mest utviklede av alle dagens modeller, og den finnes i mange forskjellige utgaver. Slim har skremt mange vekk, men frykt ikke! Den er ikke ment å sitte som et pølseskinn. Fasongen er den mest allsidige av dem alle, og den har én hensikt: å fremheve beina på en naturlig måte. Den som bruker slim, er ikke nødvendigvis trendy, men bevisst på hva han ønsker. Modellen brukes av «alle».

Skinny
En skinny jeans er en videreutvikling av modellen slim, og den har en smalere fasong. Den passer godt til dem som ønsker en smalere silhuett med smal fotvidde. Buksa bidrar til et trendy utseende som passer til mange ulike stilarter. Den gjør seg veldig godt til smalere skotøy.

Er du usikker, kan du enkelt spørre dem som jobber i butikken. De ansatte vil hjelpe deg uansett, enten du har en idé om hva du vil ha, eller du ikke aner hvor du skal begynne.

Les også: Hvordan oppgradere den tradisjonelle dressen?

Tips:
⁃ Selv om du har pleid å bruke en bestemt lengde, f.eks. 34, er det ikke sikkert at det er riktig for deg. Ta imot råd.
⁃ Det finnes mange merker! Hvert merke har som regel et bredt utvalg av fasonger.
⁃ Vær åpen for endringer.


Tekst: Tobias Lundblad, Carlings
Foto: Joakim Kleven

x