Omega 3 inspirasjonsbilde
HverdanLivsstilMat

Fisk eller quickfix?

Med Kiwireklamer som pusher fisk og Narvesen som svarer med calzone, kan man jo begynne å kjenne på angsten av D-vitamin mangel og dårlig samvittighet for at det heller ikke i dag er fisk på menyen. Men er det egentlig sånn at man må spise fisk for å få dekket Omega 3 behovet eller holder det å putte i seg kapsler fra helsekosten?

Omega 3 må vi ha

Omega 3 er et næringsstoff kroppen trenger hele livet. Det påvirker utvikling av hjernen hos barn og beskytter mot hjerte og karsykdommer senere. Vi har vel alle opplevd å bli dyttet i en spiseskje tran hver morgen, etterfulgt av den noe bedre Sanasolen for å klare dagen videre på et tidspunkt i livet? Vel, i en voksen alder er heldigvis slik at vi bestemmer hvordan opptaket vårt av Omega 3 skal foregå og med så mye kapsler og tilskudd på markedet bør det ikke være noe problem å finne noe for enhver smak.

Les også: Fisk for store og små, kan det gå?

Omega 3 i smoothie

Hvis du ikke spiser noe særlig fisk bør du ta Omega 3 i form av kosttilskudd, men det finnes også plantebaserte Omega 3 kilder som kan anvendes. Chiafrø og linfrøolje er fine produkter å spise hvis man ikke er særlig glad i fisk. Hiv gjerne en spiseskje chiafrø eller litt olje i smoothien på morgenen for å få en sunn start på dagen.

Grønn smoothie med Omega 3

Grønn smoothie med Omega 3

Oppskrift:

Bruk eplejuice eller appelsinjuice som base i smoothien.

  • 1 kiwi
  • 1 halv honningmelon
  • 1 god håndfull spinat
  • 1 spiseskje chiafrø
  • 1 spiseskje linfrøolje
  • 1 avocado

Tilsett isbiter og blend til ønsket konsistens!

Les også: Sunne matpakketips

Det finnes «flere veier til Rom» … eller?

Også noe frukt, nøtter og grønnsaker kan inneholde Omega 3. Her har vi brokkoli, rosenkål og spinat for å nevne noen. Men visste du at det også finnes Omega 3 i honningmelon og kiwi? Blomkål og kidneybønner er også gode kilder.

Får vi i oss nok?

Svaret her er nok nei. Selv om man har et variert godt kosthold holder det som regel ikke for å dekke kroppens Omega 3 behov, med mindre man spiser fet fisk opptil flere ganger i uken. Derfor bør man innta en form for kosttilskudd, for å være på den sikre siden.

 


Skrevet av: Karuna Fagerstrøm

 

 

x