Fra sneakers til skoletter
Mote

Fra sneakers til skoletter

Høsten har intatt landet, og selv om vi liker lange, lyse sommernetter og bare bein, er det nok denne sesongen vi ovfavner og gleder oss litt ekstra over når vi pakker opp høstnyheter i butikken. Det noe litt magisk over disse dagene som kan være fylt med solskinn, men med et hint av kjølig luf,t som får oss til å pakke oss inn i strikkede gensere og nye skoletter.

Les også: #TheFallFeeling

Chunky sneakers

Sneakers dame

Vi finner fortsatt sneakers i motebildet denne høsten, men da skal det være kraftige såler og gjerne dyreprint. Sneakers er komfort, men også en type sko som kan kombineres til veldig mye. De kan røffe opp et enkelt antrekk og gi det hele en ekstra piff.

Skoletter til hverdag og fest

Skoletter fra Shoe Gallery

Personlig er skoletter min favoritt når det kommer til hva jeg skal ha på meg. Jeg simpelten elsker skoletter. Det er nok det jeg har mest av, men som jeg aldri får nok av. Med et par klassiske skoletter er man altid kledd. Skoletter kommer i mange varianter, men en klar trend vi ser i år er skoletter inspirert av den gode gamle cowboy bootsen. Spiss snute, litt skrå hæl og de kommer i sort, brun, kroko mønster, lakk, glatt skinn eller semsket, og de er like fine til kjoler som til bukser.

Les også: Enkel oppdatering av stua

Høye hæler

Høye skoletter fra Shoe Gallery

Vi finner også flere utgaver av den klasiske lave skoletten med lav hæl, og så gjør skolettene fra 90-tallet med høy hel og grove såler et lite comeback. Disse skolettene har relativt høye hæler men fordi disse er ganske tykke er de alikevel gode og stødige på foten.

Den klassiske sorte

Klassiske skoletter fra Shoe Gallery

Når man skal kjøpe skoletter kan man ikke gjøre feil, skoletter er en basis sko på lik linje med et par gode jeans eller en hvit skjorte. Men man burde allikevel investere i et par klasiske sorte med litt hæl og i glatt skinn. Grunnen til at vi mener dette er fordi sort er en farge som passer til alt og når du velger en liten hæl så kan den brukes til både hverdagsantrekk men også til pent. Når vi nevner at den burde være i glatt skinn så er det fordi at dette er et materiale som tåler mye og som er lett å vedlikeholde. Er man flink til å pleie skoene sine vil de også vare lengre.

Velg riktig materiale

For de som ikke ønsker å ha sko hvor det er benyttet skinn kan man selvfølgelig velge en sko som er laget av syntetiske materialer. Husk bare at det bør ha en glatt overflate som er lett å tørke av. Og vet du, dersom du er riktig bevisst så har vi jammen et utvalg av veganske sko også.

I tillegg til paret med de kalssiske sorte som vi nevnte ovenfor, burde man også velge seg et par til som er litt høyere hæl til festtiden som vi går i møte. Når du skal velge denne burde du tenke gjennom hva slags stil man har, har man en litt røffere stil kan du velge en som passer dette og en nettere dersom man har en mere klassisk stil. Her behøver man ikke tenke så mye på materialet etc, men velg en som du liker, du vet, den som roper på deg fra hyllen når du kommer inn. Men husk også at den må passe på foten din, det er ikke så festlig på fest om du har vondt i føttene.

Til menn

Til herre fortsetter den samme trenden som vi har sett i tidligere sesonger, litt grovere pensko, sneakers og chelsea boots. Den største forskjellen er nok kanskje materiale hvor vi ser et større utvalg av semsket skinn nå enn tidligere.  Menn er egentlig ganske heldige når det kommer til sko fordi herresko ofte er litt som kameleoner, de tilpasser seg veldig ofte resten av antrekket. En og samme boots kan gi helt forskjellige utrykk avhengig av hva som er over og passer derfor nesten til alt.

Sneakers til menn

Dressko til pent

Men det betyr ikke at menn bare behøver et par sko om du trodde det. Neida, alle menn burde ha minst et par gode sneakers, gjerne en som er litt nett og pen på foten. Denne kan brukes til hverdags og er god å gå i. Et par sorte klassiske pensko som er til fest, eller pene klær. Når vi sier pensko mener vi dressko, denne skal brukes til dress eller veldig pene bukser og burde ikke under noen omstendigheter brukes til jeans, det har vi andre sko til. Et par boots, de kan du bruke til alt og det er kjempefint til jeans, skjorte og blazer og om du velger en som har en litt blank overflate og nett fasong så passer den til penbukser også.

De varme vinterskoene

Til sist så må man ha et par gode vintersko, dette gjelder for både dame, herre og barn. Når du skal velge deg en god sko for vinteren er det materialet som burde få mest oppmerksomhet. Aller helst bør vinterskoen være varm, velg derfor en som er foret med lammeskinn/ull. Noe som også er viktig og tenke på  i forhold til varme er hvordan sokk du bruker, velg en tynn sokk med en blanding av ull og syntet,ca 50/50, det er fordi denne vi transportere fukt og holde på varmen. Blir du klam og svett i føttene vil skoen oppleves kald tiltross for godt for. En god vintersko må også være vanntett, og her vil vi få presisere at skinn ikke er det samme som vanntett, men membranet som er under overmaterialet. En god vintersko bør også ha en såle med gode spor og helst av rågummi som ikke vil bli påvirkete av temperaturen og bli hard.

Vi har et godt utvalg av vintersko med produsenter som klarer å kombinere funksjon og det estetiske på en veldig god måte, så det er ikke lenger vanskelig å finne fine vintersko som ikke ser klumpete ut. Det finnes masse  fine og gode vintersko på markedet idag som oppfyller selv de mest kresenes kriterier, det finnes ikke lengre en unnskyldning for å bruke sneakers gjennom hele vinteren fordi du ikke finner vintersko.

Les også: Prøv en ny vri på en gammel klassiker

Da håper vi at dette var til nytte om hva du skal tenke på og se på når du nå skal ut og finne en erstatter for sandalene, og vi hjelper deg selvfølgelig om du fortsatt er usikker. Vi sees.


Skrevet av: Ida, Shoe Gallery i Torvbyen
Foto: Shoe Gallery og Shutterstock

x