God drikke til julematen
BordetMat

God drikke til julematen

Kjære leser!

Desember banker på døren, kulden sniker seg inn mellom isolasjon og pynten ramler ned gjennom loftsluka. Julen står nok en gang for tur, det er tiden for lysene, varmen inne, kulden ute, treet, folkene, familie, maten & drikken og ikke minst den gode stemningen.

Fra et vitikulturelt perspektiv befinner Europas vinranker seg nå i skrivende stund, i vinterdvale, denne perioden strekker seg fra desember til mars. Vinplantenes sesong kulminerer i en kaldere værtype, der hvor plantene lagrer sine karbohydratreserver i røttene. Bladene faller av planten og vinterdvalen er et faktum. Derimot, på den sørlige hemisfære er det mye, svært viktige utviklingselementer blant vinplantene som finner sted. Det er nå blomstringen og dernest utviklingen fra blomst til drue som finner sted. Dette krever 15 C, massevis av sollys og litt eller ingen nedbør. Dette for at polleniseringen av blomstene ikke skal forstyrres. Gøy!

For oss i Vinmonopolet er julen vår desiderte største høytid og vi står klare til å hjelpe alle som en!

Les også: Glasset gjør hele forskjellen

Anbefalt drikke til jul og nyttår

Julemiddagen er en meget sentral del av selve julefeiringen og til denne, enten om denne er av den mer tradisjonelle- eller en mere nyansert variant, så vil mangfoldet i vårt butikksortiment være tilfredsstillende og dekkende. Våre drikketips til julemiddagen er noe for enhver smak, uansett om du vil ha øl, vin eller alkoholfritt og om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, kalkun, vilt, and eller nøttestek.

Julematen er ofte salt, med fett fra kjøtt, stekesky eller saus, og gjerne med sødmerikt tilbehør – det bør man ta hensyn til når man velger drikke. Frisk drikke renser opp fettet, mens god fruktighet og konsentrasjon i drikken står stødig opp mot de store smakene i maten vi har på tallerkenene i jula.

Ribbe/Svinestek

Fett og litt søt smak i maten gjør at frisk og konsentrert drikke passer fint. Tilbehør som epler og svisker betyr at vi trenger god fruktighet i vinen.

Vin: Riesling, Chenin Blanc, Pinot Gris, Albarinho er gode hvite valg. Musserende som champagne og crèmant er friskt og livlig til. Rødvin som passer er Pinot noir fra USA/New Zealand, italiensk Barbara eller zweigelt fra Østerrike.
Øl & sider: Det trygge valget er juleøl, Belgisk dubbel eller pale ale. Surøl som geuze er friskt og spennende. Akkurat som bakte epler er godt til ribba, er en god håndverkssider godt å drikke til.
Akevitt: Det viktigste er at du velger en akevitt du liker. En lys og urtepreget akevitt kan passe godt.
Alkoholfritt: Eplemost er friskt og passer godt til. Med bær i mosten blir drikken fyldigere.

Pinnekjøtt

Kjøttet har mye smak, og er fett og salt. Frisk og konsentrert drikke, eventuelt med litt sødme, kan passe godt.

Vin: Riesling eller Pinot Gris med god konsentrasjon, tørr eller med ørlite sødme er hvitvin som passer fint. Vil du ha rødvin, kan du velge sangiovese, Pinot noir eller en vin fra Sør-Rhone.
Øl: Belgisk dubbel og blonde, pale ale, brown ale eller norsk juleøl.
Akevitt: Til smaksrik mat som pinnekjøtt passer en brun og krydret akevitt bar.
Alkoholfritt: Eplemost, gjerne med solbær eller andre bær. Alkoholfritt juleøl.

Les også: Festdekket bord

Torsk

Juletorsken er mild på smak og har litt fett fra smørsausen. Middels smaksrik drikke passer fint.

Vin: Vil du ha rødvin, gå for en frisk, lett og fruktig Pinot noir eller Barbara er gode valg. Hvitvin som Chardonnay, Muscadet eller hvitvin fra Bandol passer bra til torsk med smørsaus.
Øl & sider: Fruktig, friskt øl som blonde eller saison. Eventuelt en fruktdrevent eplesider.
Alkoholfritt: Lyst, alkoholfritt øl eller frisk eplemost.

Lutefisk

Retten med tradisjonelt tilbehør er fett, salt og søtlig. Drikken bør derfor være frisk og smaksrik.

Vin: Hvit Riesling fra Tyskland, tørr eller med ørlite sødme. Musserende som crèmant og champagne liver opp kombinasjonen. Rødvin fra Piemonte, Italia gir livlige friske rødviner som kan være et godt rødvinsalternativ til lutefisken.
Øl: Belgisk saison og dubbel, eller pils. For en spennende kontrast kan du prøve bokkøl, porter eller en mørk juleøl.
Alkoholfritt: Frisk eplemost, alkoholfritt hveteøl, eller mørkere juleøl uten alkohol.

Viltretter

Noe viltkjøtt har kraftig smak, annet kjøtt er mildt. Søtlig tilbehør som viltsaus, tyttebær og rotgrønnsaker har mest å si for drikkevalget.

Vin: Litt utviklet vin som Piemonte eller Bordeaux eller spansk Rioja gran reserva passer godt til viltet. Syrah eller Frappato er to andre rødvinsdruer som gir nyanserte og fine viltviner. Blanc de noirs champagne er en spennende kombinasjon.
Øl & sider: Amber ales eller mørke, maltpregede norske juleøl passer godt til. Det syrlige belgiske ølet Kriek er tilsatt kirsebær, og gir friskhet og liv til viltretten. En kompleks fransk sider er et spennende valg.
Alkoholfritt: Eplemost tilsatt røde og mørke bær passer godt, mørkt alkoholfritt øl er også godt til.

Kalkun

Kjøttet er magert og moderat i smak. Tilbehør som svisker, epler o nøtter tilfører smak og sødme.

Vin: Pinot noir fra USA, New Zealand eller Australia. Rødvin fra Bandol passer også godt. Du kan også bruke hvitvin. Riesling, Pinot Gris og Chardonnay er gode valg. Eller hva med en champagne?
Øl & sider: Friskt og fruktig øl som belgisk blonde og saison passer godt til det lyse kjøttet. Prøv gjerne norsk sider.
Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfritt lyst øl.

Nøttestek

Denne retten er julefavoritt blant mange vegetarianere. Den er ganske mild, og smaker først og fremst av nøtter og grønnsakskraft. Friskt og fruktig drikker passer godt til.

Vin: For en frisk, fruktig og saftig kombinasjon, prøv en tysk riesling. Vil du heller spille på smaken av nøtter og smør, velg en fatlagret Chardonnay som kan vise til liknende aromaer fra eikefatet. Vil du ha rødvin, velg en frisk og litt fyldig vin, gjerne med innslag av eik. Rødvin fra Bordeaux eller Sangiovese fra Toscana passer godt. For riktig festfølelse, prøv en moden champagne.
Øl: Juleøl og pale ale gir en smaksrik kombinasjon der maltaromaene står til nøttesmaken, mens et friskt og lett hveteøl liver opp retten.
Alkoholfritt: Frisk og fruktig eplemost, eller alkoholfritt hveteøl.

Vi i Vinmonopolet Fredrikstad, Torvbyen ønsker Dere alle en riktig god og fredelig jul!

x