Hodelus eller flass?
KidsaPleie

Hodelus eller bare flass?

Det er den tiden på året hvor vi som foreldre får litt noia når barnet har med skriv fra skolen om hodelus. Det starter straks å klø i hodebunnen og tanker om små kryp som kravler rundt i hårmanken får de fleste til å ville ta en ekstra sjekk, både på seg selv og barna.

Den nasjonale lusesjekken

Lusfri Norge har organisert «Nasjonale kampanjer mot hodelus» i Norge siden 2007. For det er ikke bare små barn som opplever å bli smittet av hodelus, men også ungdommer og voksne. Nå er det igjen tid for å ta fram lusekammen og ta en grundig sjekk av hjemmets små og store hoder.

Lusesjekk i TØRT hår:

  1. Bøy hodet over et hvitt underlag som feks et hvitt papir eller badekar. Da kommer du lettere til der hvor lusene trives best.
  2. Gre med lusekam i tørt hår. Erfaring tilsier at det er lettere å oppdage lusene når de beveger seg. Om håret er vått tar det nemlig litt tid før de beveger seg igjen.
  3. Se etter bevegelse. Lusene kan være små og vanskelig å få øye på, men om du ser bevegelse på det hvite underlaget er det nok mest sannsynlig lus.

Lusesjekk i VÅTT hår:

Har du ekstra tykt eller krusete hår kan det være smart å vaske håret med en god porsjon balsam.

  1. Del inn håret i tydelig skill og gre ett område av gangen.
  2. Gre med lusekam fra røttene og ned.
  3. Tørk av lusekammen med hvitt papir. Pga det våte håret kan det ta noe tid før lusene begynner å bevege seg.
  4. Husk å tørke håret med hårføner før en eventuelt kur med liniment, Linicin, Paranix eller Hedrin.
Slik ser du forskjell på flass eller hodelus

Foto: Shutterstock Til venstre: luseegg Til høyre: Flass

…bare flass

Mange kan tro at de har hodelus fordi de klør i hodebunnen. Men flass kan også klø. Det er heldigvis ikke vanskelig å se forskjell på flass og hodelus. Mens lusene ofte er gjennomsiktig, grå, brune eller sorte i fargen er flass hvite prikker eller flak i ulike størrelser.

Paranix - behandling mot hodelus og luseegg

Foto: Vitus Apotek. Paranix – behandling mot hodelus og egg

Behandling av hodelus

Paranix Sensitive uten parfyme er en behandling mot hodelus og egg. Studier viser at Paranix Sensitive dreper lus og egg med kun én behandling. Løsningen skal være i håret i minst 8 timer (over natten). Inneholder Oxyphthrine (dimetikon, estere og triglyserider) som kveler og tørker ut lus og egg. Paranix Sensitive virker mekanisk og lusene utvikler ikke resistens. Gjør håret mykt og lett å gre.

 


Foto: Shutterstock og Vitus Apotek
Kilder: 

 

 

 

x