Bokanbefaling
FreddanHjemmeHverdanLivsstilMust haves

Høstens bokanbefalinger

Kulda kommer krypende, tretoppene gulner og kvelden kommer tidligere for hver dag som går. Mørkt og trist, tenker kanskje noen. Perfekt for en god bok, tenker vi!
Bokhøsten er godt i gang, og det står en rekke herlige bøker i butikkhyllene og venter. Triste, glade, lyriske, prosaiske, melankolske, morsomme, lette, tunge – det finnes noe for enhver smak! Hvis du trenger hjelp til å manøvrere deg i høstens bokutvalg, har vi ordnet en liten liste med våre favoritter for tiden som kommer.

1) Jan Erik Fjell – Ringmannen (krim)

Fredrikstad-forfatteren Fjell er ute med ny krimroman! Ringmannen kom ut i august og gikk rett inn på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Vi følger kripos-etterforsker Magnus Torp og en dyster Anton Brekke opp til Volda og inn i et mysterium 20 år tilbake i tid. Denne romanen egner seg perfekt til mørke høstkvelder! Her er det bare å ta med seg krim og spenning under pleddet og gjøre et skikkelig dypdykk i nordisk noir.

2) Abid Raja – Min skyld (biografi)

En av høstens klart sterkeste bøker! I boka Min skyld tar Raja for seg oppvekst, fordommer, kulturkonflikter og selvutvikling. Vi får følge ham helt fra en tøff barndom, via livet som konservativ muslimsk norsk-pakistaner, til Raja som en frigjort mann, ektemann og likestillingsminister. «Kvinner har kjempet frigjøringskamp i all tid,» sier Raja. «Nå er det på tide at vi menn også tar et oppgjør.» «Jeg har prøvd å være nådeløst ærlig, helt avkledd, ikke skildre meg selv på noen forskjønnende måte,» forteller Raja. «Jeg har ikke skrevet boka for å fremstille meg selv i et godt lys, men for å vise at det går an å komme seg gjennom dritten og bli frigjort. Kan jeg bli fri, kan alle bli frie.»

3) Stranger – 304 dager (roman)

I 304 dager tar Stranger med seg historier fra den virkelige verden når han følger Afghanistan-veteran Nicholas gjennom den tunge tiden etter krigen. I tillegg har Stranger samlet historier og fortellinger fra en håndfull eksil-afghanere, og vi sitter igjen med en eksepsjonell roman om medmenneskelighet, smerte, konflikt og overlevelse. Denne romanen blir nok en av høstens store – denne vil du ikke gå glipp av!

4) Tinashe Williamson – Håndbok for unge antirasister (sakprosa)

Hvordan kan man egentlig snakke om noe så vanskelig og ubehagelig som rasisme? I denne håndboka får vi innsikt og forståelse for livet som melaninrik i Norge, også for de av oss som ikke har kjent på opplevelsen selv. «Det er ikke nok å ikke være rasist,» sier Williamson, «vi må være antirasister». Denne håndboka hjelper oss på veien i det arbeidet! Lettlest, fargerik og informativ; denne boka passer like godt for voksne som for unge. Her kan vi alle lære noe nyttig!

5) Jojo Moyes – Når hvalene synger (roman)

Fra sakprosa og alvor til litt mer koselektyre: Jojo Moyes slo alle salgsromaner med boka Et helt halvt år, og er endelig ute med ny roman! Når hvalene synger kom på norsk i september og er en gripende, øm fortelling om både kjærlighet og natur. Vi blir kjent med en hvalfangerbukt på østkysten av Australia, hvor lokalboende Liza blir kjent med utbyggeren Mark fra London – og kjærlighet og ambisjon går hardt mot hardt. Litt lidenskap i høsttimene slår vel aldri feil?

Bokanbefaling

6) Are Kalvø – Meininga med livet (humor)

Are Kalvø er på’n igjen, denne gangen med et humoristisk og nøkternt blikk på dagens popmusikk. I boka Meininga med livet, eller, Yes, Sir, I can boogie går Kalvø på leting etter meningen med livet i de populære poplåtene på VG-lista. Han deler sjenerøst av eget liv og erfaringer. Som alltid leverer Kalvø skarpt, skråsikkert og satirisk. Ikke bare det, men med denne boka kan du ta en musikkreise i samme slengen! Her er det bare å flekke opp din foretrukne musikkplattform og danse til samtidens popvidundre, mens Kalvø prøver å komme til bunns i meninga med livet.

7) Linn Skåber, Lisa Aisato – Til oss fra de eldste (skjønnlitteratur)

Linn Skåber har gjort stor suksess med bøkene Til ungdommen og Til de voksne, og denne høsten har hun fulgt opp med boka Til oss – fra de eldste. Hun har samlet intervjuer, observasjoner, varme og humor, og kombinert med Lisa Aisatos illustrasjoner leverer de en vakker og levende bok. Denne gangen er det de eldste som skriver til oss, leserne, og deler av sine tanker og erfaringer. Med denne boka kan du nyte livsvisdom fra en myriade mennesker som allerede har levd lange liv. Og hallo, er ikke omslaget på denne boka helt nydelig?

8) Marit Bjørgen – Vinnerhjerte (biografi)

Hender det dørstokkmila blir litt vel lang? Kanskje er det ekstra ille når ettermiddagene er mørke og regnet henger i lufta? Da er vel Marit Bjørgen en perfekt motivatør å ha i ryggen! Hele Norges gullfugl, Marit Bjørgen, ga ut boka Vinnerhjerte 8. oktober. Bjørgen legger frem om veien fra ei beskjeden, engasjert ungjente til å bli Norges største gullmedaljevinner. Vi får vite om treningsglede og lagånd, men også utfordringene og livet bak suksessen. Kan Bjørgen vinne OL-gull, kan vel vi også komme oss ut, på tross av litt høstvær!

9) Anne Holt – Det ellevte manus (krim)

I Anne Holts nyeste roman får vi et gjensyn med den pensjonerte politietterforskeren Hanne Wilhelmsen. Vi får også et innblikk i forlagsverden når redaktør Ebba Braut er på jakt etter et forsvunnet manus – og er det noen som kan gi oss et spennende innblikk i forlagsbransjen, så er det vel en av Norges fremste krimforfattere! Holt kombinerer krimlitteraturen med den nye pandemisjangeren og har stålkontroll på det hun driver med. Anmelderne har trillet både femmere og seksere på terningene, så her er det bare å sette seg godt til rette og nyte det rykende ferske mysteriet.

10) Jenny Skavlan,  Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne, Mari Nordén – Syboka (sakprosa)

Bærekraft og miljø er het tematikk, samtidig som vi er mange som har plukket opp nye hobbyer i løpet av pandemitiden. Hvorfor ikke finne frem nål og tråd og prøve seg som syerske? Vi befinner oss midt i en liten renessanse hvor hjemmeproduksjon av alt fra bukser og kjoler til forklær og bærenett har blomstret frem igjen. Hvem vil vel ikke kunne designe eget tøy og samtidig verne om miljøet? I Syboka får du tips og triks til teknikker, design og skaperglede. I boka finner du intet mindre enn 17 ulike syoppskrifter, alle i størrelsene XXS – XXXL. Vi sier som forfatterne: viva la syrevolusjon!

 

Bokanbefaling

Tekst: Norli Torvbyen

Bilder: Norli.no

x