Bruk mobil og nett med vett
Hverdan

Hva bør du tenke på for å beskytte private data?

Mobilen er blitt en stor del av hverdagen vår. Det har vært en rasende utvikling fra de store kassene man monterte fast i bilen på 80-tallet , til kameratelefonen så dagens lys tidlig på 2000-tallet og frem til i dag. Dagens mobiler brukes til nesten alt, og vi lagrer masse informasjon på den, både om oss selv og andre.

Noen forhåndsregler

Hvilke potensielle farer ligger det i dagens bruk av mobil, og hvilke forhåndsregler kan vi selv ta for å beskytte våre private data?

Mye er gjort bare vi tenker oss litt om før vi legger ut personlig informasjon på sosiale medier, eller er kritiske til hvilke apper vi laster ned til mobilen.

Kritisk til gratis apper

Når det gjelder apper, skal man spesielt være kritisk til gratisversjoner. Dessverre er det noen ganger slik at selv om en app er gratis, så betaler du med din informasjon slik at utvikleren av appen igjen får betalt ved at de gir fra seg informasjon om deg.

Det igjen gjør at du kan oppleve å plutselig få en hel del annonser og reklame på din telefon som du ikke har bedt om. Og denne reklamen er sannsynligvis ikke relevant for deg i det hele tatt, snarere tvert imot.

Skremmer deg til å kjøpe

Det hender dessverre at det er useriøse aktører der ute som ønsker å «skremme oss» til å kjøpe bestemte tjenester. Tilbydere av anti-virus program er veldig ivrige på dette. Du kan få en popup-annonse som sier at telefonen din er infisert av et virus, og at du kan trykke deg videre for å få optimal sikring av dine data. De fleste andriod-telefoner (Samsung for eksempel) har et innebygget antivirus-program, og det er det eneste du trenger.

Pop-up reklame

Dersom du opplever å plutselig få en masse reklame som popper opp på telefonen din, har du mest sannsynlig installert en app som lager trøbbel. Det beste er da å klare å huske hvilken app du sist har installert, og fjerne denne igjen. Dersom problemet ikke forsvinner, er en fullstendig rens av telefonen din neste vei ut. Dette kan man gjøre selv, men de fleste mobilbutikker tilbyr seg å gjøre dette for deg mot betaling.

Sosiale medier

Hva med sosiale medier? Hvilke potensielle farer ligger der? Sosiale medier er veldig populært. Det er tjenester som lar deg dele informasjon med andre, enten til alle som ønsker å se eller til noen nære venner. Det er ditt valg! Men husk at alt man legger ut på internett blir der for alltid!

Selv om du sletter i etterkant, glemmer internett aldri og bildet eller videoen du publiserte kan finnes opp igjen av de rette personene.

Forbered deg for sosiale medier

For å være litt forberedt på bruk av sosiale medier, anbefaler vi et besøk på nettsiden nettvett.no

Dette nettstedet henvender seg i hovedsak til unge mennesker som skal ut i internettverden for første gang, men den har nyttig informasjon for ALLE!

Enkelt for svindlere

På facebook som andre steder er det ikke bare ærlige mennesker som har profiler. Det er dessverre mange svindlere der ute som har som sitt eneste mål å lure nettopp deg. Noen viktige ting å tenke over:

  • Vær kritisk til hvem du aksepterer som venner. Kjenner du ikke vedkommende som sender deg en forespørsel, ikke aksepter den. Det gjelder alle typer sosiale medier.
  • Vær kritisk til alle typer konkurranser på Facebook. Hvis det står at du kan vinne en bil eller et cruise i Karibien ved å trykke på en link, ikke tro på det! Trykker du på linken, kobles du til nettsider som henter ut informasjon om deg og dine venner. Dette skjer selv om du har en lukket profil, en profil der bare dine venner kan se hva som foregår. I det du trykker på linken, har du akseptert at det uthentes informasjon fra din profil. Du kan da oppleve at noen legger ut en melding på dine vegne, med en annonse for dette eller hint. Og ettersom det tilsynelatende er du som har lagt ut denne informasjonen, virker det genuint og dine venner vil kanskje trykke seg inn på linken for å se hvilket knakende godt tilbud du har funnet.
  • I verste fall kan de stjele identiteten din, få tak i informasjon om bankkonto eller de gir deg et abonnement som belaster telefonregningen din hver mnd.
  • På alle typer sosiale medier, kan man ha en privat profil. Det betyr at det bare er de du godkjenner som venner som kan se det du legger ut. Kanskje ikke så dumt…..?

Bilder av barn

Bilder av barn

Foto: Shutterstock

Voksne mennesker skal tenke seg om flere ganger før de deler de mest private bildene av sine barn i bestemte situasjoner. De teknologiske mulighetene gjør at man stadig må ta nye hensyn og tenke seg bedre om når det gjelder publisering av bilder generelt, og barnebilder spesielt.

Barna har rett på personvern og integritet, og det er de voksnes oppgave å sørge for at barnets interesser blir ivaretatt.

Vi må også stille flere spørsmål for å beskytte barna, og vi må ta flere forholdsregler for ikke å miste kontrollen over bildene. Vi må dessuten sørge for at det vi gjør med bildene av barna i dag, ikke stiller dem i forlegenhet når de vokser til.

Og et i utgangspunktet hyggelig bilde av ditt barn på stranden, kan bli misbrukt av de rette personene. Det trenger ikke engang å være et lettkledd bilde! Anbefaler i den forbindelse å søke opp «Operasjon dark room» på nettet. Ting som kommer frem der bør få oss til og tenke oss om flere ganger før vi publiserer barnebilder på nett.

Her er noen stikkord til hva man bør vurdere før deling av barnebilder:

  1. Lovlighet: Del aldri bilder av andres barn uten samtykke fra deres foresatte.
  2. Type bilde: Tenk over innholdet og bruk filter eller dårligere oppløsning når det er mulig, det gjør bildene mindre interessante for andre.
  3. Mengde: Del færrest mulig bilder.
  4. Kanalbruk: Vær bevisst på hvordan du deler bildene. Alt må ikke ligge åpent. Bruk personverninnstillinger og lag lukkede grupper.
  5. Slett jevnlig: Ta en vårrengjøring og slett tidligere bilder du har publisert med jevne mellomrom.

Spør alltid barna: Bruk spørsmål som «Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?» Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret.

Flere gode grunner finner du på sidene til Datatilsynet, datatilsynet.no

Bilder i offentlige rom trenger også samtykke

Dersom det også blir tatt bilder av andres barn, kanskje i en offentlig sammenheng, er det også viktig å huske at man faktisk trenger et samtykke om publisering fra alle som er med på bildet, selv om de befinner seg i bakgrunnen av ditt opprinnelige motiv.

Det finnes mennesker i dette landet også, som lever i skjul av en eller annen grunn, og det kan være potensielt skadelig for dem at et bilde av dem og hvor de befinner seg publiseres.

Slette informasjon om deg selv

Hvordan kan man få slettet informasjon om seg selv på internett? Å fjerne seg fra nett kan ta tid og du må bli en detektiv som må grave en del for å finne spor om deg selv.

Det beste kan være å få hjelp fra slettmeg.no eller datatilsynet.

Kort oppsummert

– tenk deg godt om før du deler noe eller trykker på en link. Uttrykket «det er ingenting som er gratis her i livet» er betimelig, og husker vi det kan vi spare oss for mye unødvendig trøbbel. Bruk mobil og nett med vett.


Skrevet av: Camilla hos Telia

x