Mummikopp
BordetDuppedingserMust haves

Hvilken mummisamler er du?

Samler du på Mummi? Tove Slotte er damen som står bak Mummikoppene. Hun har delt inn mummisamlerne inn i 4 kategorier. Kjenner du deg inn i en av de?

Mummikopp Tove Slotte

Med mummifigurer på alle kanter planlegger Tove Slotte stadig nye motiver til mummikopper.

Helt siden 1989 har Tove Slotte møysommelig plukket ut illustrasjoner fra Tove Janssons mummiunivers, og med dem designet mummikoppene vi er så glade i. Med farting land og strand for å signere nye spesialkrus fra Mummidalen, har Slotte også snakket med utallige Mummi-fans.
I et skriftlig intervju med Kitch’n forteller Slotte hva hun selv mener kjennetegner Mummi-samlere.

Hvem av dem er du?

– Jeg har funnet ut at det finnes veldig mange ulike slags samlere. Du har dem som absolutt vil bruke krusene sine, og som hver morgen velger ut en kopp til morgenkaffen som passer stemningen og humøret akkurat den dagen. De samme liker å velge ut ulike mummikrus til gjestene sine, kanskje med en karakter som minner om personligheten deres, forklarer Slotte.
Er dette deg? I så fall gir nok mummikoppene deg mye glede i hverdagen. Hvis du derimot ikke kjenner deg igjen, er du kanskje en type samler som legger mer alvor i samlingen?

Slik beskriver nemlig Slotte en annen type mummisamler: – Så finnes det samlere som aldri bruker mummikoppene sine. De setter koppene i vitrineskap, sparer på etiketten og håper at koppene skal stige i verdi med årene. Om sant skal sies, kan det ligge mye penger i en mummisamling – spesielt om du ruger på noen spesialkrus eller utgaver som har gått ut av produksjon. Men det finnes også noen luringer som sikrer seg en verdifull samling og mummiglede til hverdags.

– Eller så kjøper de 2 av hvert krus, ett til å bruke og ett til vitrineskapet, poengterer hun.

Slotte nevner også dem som tar ansvar for flere enn sin egen mummisamling. – Noen kjøper 3 eller 4 av hver mummikopp, fordi de samler for barn eller barnebarn, forteller Slotte.

Uansett hvilken type Mummi-samler du definerer deg som, vil du alltid ha én ting til felles med de andre samlerne: nemlig kjærligheten for Mummi.

Mummisamlere

Mummikopp-illustratøren kjenner seg igjen i flere karakterer, blant andre Mummimamma: – Men Mummimamma er så klok, fornuftig og hjelpsom at det er vanskelig å leve opp til hennes nivå, sier Slotte.

Derfor får vi dilla på Mummi

Det er nesten litt rart hvor hekta vi blir på Mummi, enten du er mann eller kvinne, ung eller gammel. Eller er det kanskje ikke så rart? – Mennesker liker rett og slett mummiverdenen med Mummitrollene. Karakterene er sympatiske og fortellingene positive, med en god dose drama og eventyr. (…) Dessuten er det enkelt å samle på noe man også kan bruke, sier Slotte.

I tillegg er det lett å skille personlighetene i Mummidalen fra hverandre. Det er også gøy å finne ut hvem en selv er mest lik – og hvor i Mummidalen du skal plassere både venner og familie. Men hva med Slotte selv, hvem ligner hun mest på? – Jeg føler meg litt som en Mummimamma, som dyrker roser og koker eplemost. Vi har omtrent 15 epletrær i hagen vår. Men Mummimamma er så klok, fornuftig og hjelpsom at det er vanskelig å leve opp til hennes nivå.

Men hun stopper ikke der. Slotte kjenner seg også igjen i 3 andre karakterer: – Kanskje jeg er mer som Mummipappa, som har tusen ideer og prosjekter på gang, men rekker ikke å gjennomføre alt. Som barn likte jeg mest Lille My, som er ganske vanlig blant småjenter. Og som ung identifiserte jeg meg med Snusmumrikken, fordi han var så bohemsk og levde et så fritt liv.

Hvem av mummikarakterene ligner vennene dine mest på? Sjekk her

Den komplette Mummi-samlingen

Hvis du regner med Tove Jubileumskopp fra 2014, det året Tove Jansson ville fylt 100 år, teller vi sommeren 2021 hele 108 krus i produktserien. Spesialkoppen «På fjellet», som ble designet kun for det norske folk, kommer i august inn som krus nummer 109. i rekka. – Jeg har laget 95 mummikopper til sammen. Noen krus er basert direkte på en akvarell av Tove Jansson, som «Mummidalen» for Tampere Moomin Museum og «Vennskap». Da jeg var i fødselspermisjon i 1990–1991, planla Camilla Moberg 4 krus. Animasjonskrusene fra 2019 og 2020 ble ikke designet av meg, heller ikke spesialkrusene som Fazer og Stockmann fikk laget til sine ansatte.

Selv om Slotte ikke har designet samtlige av medlemmene i den store Mummikopp-familien, kan vi med trygghet kalle henne Mummikoppens mor.

Vil du vite hvordan den første Mummikoppen ble til?
Her finner du ut hvordan eventyret startet

Tekst og foto: Kitchn.no

x