BordetHjemme

JULEPYNT

Julen nærmer seg med stormskritt og det er mye som skal gjøres klart. Det som mange starter med når Desember kommer er å pynte i hjemmet. Men kunne du tenke deg noe nytt? Eller hva av pynt kan du ha på julebordet? Her kommer årets nyheter og noen tips til hva du nettopp kan ha liggende på bordet under julemiddagen.

Årets julepynt

Det er jo flere merker som kommer med ny julepynt hvert år, merket jeg kommer til åta utgangspunkt i nå er Georg Jensen. Det er mange som kjenner til deres julepynt som forandrer seg hvert år. Man har noen gjengangere som blir litt forandret hvert år, da tenker jeg på klokken, hjertet og kulen. De store nyhetene i år er eikenøtten, konglen og fuglen. Enkel og stilren design som passer perfekt i de skandinaviske og nordiske hjem. Det finnes flere forskjellige bruksmåter for disse som jeg også vil komme tilbake til senere i artikkelen.

Gullfarget eller sølvfarget?

Dette er jo så klart noen man selv må tenke over og hva man liker. For min del så faller ofte tanken på gullfarget da jeg syns det er mer «julete». Men min anbefaling vil være å se på hva du har i hjemmet fra før, har du f.eks detaljer på kjøkkenet i gull, lysestaker i stuen i gull og andre gjenstander. Så passer det så klart best med gull. Men har du f.eks et veldig stilrent hjem med moderne linjer så passer det nok bedre med sølv. Men så klart, det er ikke noe i veien for å kunne bruke begge farger.

Adventsstake

Det finnes jo flere varianter av adventsstaker. Man kan ha et brett med fire kubelys og dekorere rundt lysene, man kan høye stearinslys i en glassbolle, det finnes flere alternativer. Men det finnes jo også helt enkle adventsstaker, under er det et eksempel som er en av mine favoritter. Både i sølvfarget og gullfarget. Til den sølvfargede kan man jo bruke lilla lys og flere alternativer. Til staken som er i gull, så er det nok mer stilrent og klassisk med hvite eller f.eks også sterinslysene i gull.

Til vindu

Det klassiske å ha i vinduet når julen kommer er store stjerner i papp, lysestaker og lignende. Men Det som også er fint er å henge noen julekuler og annen julepynt. Som jeg nevnte øverst i saken med årets julepynt, og som du ser på bildet under. Det du kan gjøre er å bytte tråden på den pynten som har smal tråd. Da kan du bytte den ut med en bredere snor i silke i hvilken farge du måtte ønske. Om du har gardinstenger over vinduet er det veldig enkelt å henge det opp, men om du ikke har det kommer et lite tips fra meg. Tegnestifter kommer i flere forskjellige farger, hvis du har en hvit silkesnor, kan du kjøpe hvite tegnestifter. Da fester du de oppå vinduslisten slik at de henger ned og verken hull eller måten du har hengt det opp vil være noe spesielt synlig.

Pynte bordet

Det store spørsmålet hvert år er vel, hvordan skal man pynte bordet til julemiddagene? Her kan jo fantasien løpe litt fritt, men det finnes

noen alternativer som kan bli veldig lekkert. Jeg har valgt å ta for meg en variant. Og jeg er nok ikke den første som tenker på å gjøre det. Men om man kombinerer det riktig, kan det bli grådig lekkert.

Tenk litt utenfor boksen, ta med deler av naturen inn. Pynt med kvister, grener, kongler, mose og lignende. Man trenger nødvendigvis ikke å kjøpe alt når det er så mange flotte farger rett utenfor døren hjemme. Et godt eksempel er bildene under, hvor man har en lekker vase med noen grener. Da kan du faktisk også henge opp julepynten der. Eller en helt annen variant er å ha en gjennomsiktig bolle eller vase, legge litt furu, kongler og julepynt oppi. Så skal du se at det kan blir veldig lekkert.

Avslutningsvis så kan man si at jeg er nok ikke den største eksperten på hvordan den enkelte skal ha det i hjemmet. Men jeg håper du har fått en liten inspirasjon om hvordan du kan pynte til jul og at ideene har begynt å jobbe litt i hodet. Jeg ønsker dere alle lykke til og uansett hvordan dere pynter. Så vil jeg nok garantert love at julestemningen vil komme uansett.

 

Ønsker dere alle en riktig god jul!


Jens Didrik Klüwer Bakken

Jens Didrik Klüwer Bakken

Skrevet av: Jens-Didrik Klüwer Bakken hos Gullsmed Truls Ambjørnsen i Torvbyen

x