Lag din egen skøytebane hjemme
HjemmeHverdanKidsa

Lag din egen skøytebane hjemme

Snø er ikke en faktor vi er bortskjemt med i Fredrikstad, men nå har det altså kommet et flott lag med nysnø i hele distriktet. Og det er meldt blå grader så langt værmeldingen viser. Dette lover bra for alle barn og voksne som gleder seg over norsk vinter.

Savnet hockey og fritidsaktivitetene

Ettersom smittetrykket i området nå er så stort at alle fritidsaktiviteter og sosiale arenaer er stengt ned, ønsket vi å gjøre noe for å aktivisere barna hjemme. Etter en annerledes julefeiring og lang romjul savnet barna hockey og fritidsaktivitetene sine, så da kuldegradene slo til fant vi ut at det var perfekte forhold til å lage vår egen skøytebane hjemme.

Lag din egen skøytebane hjemme

Foto: Karine Strand Andresen

Timesvis med moro

Det tok oss to kvelder å lage isen, med vanning to kvelder etter hverandre. Dagene etterpå har de tilbrakt timer av gangen på den lille pytten av en skøytebane. Det har blitt bålpannekos og kakao i kopper og glade barn med friske rosa kinn.

Slik lager du skøytebanen

For å lage en skøytebane må du finne en plass som er relativt flat. Underlaget kan være asfalt, stein, grus eller en treplatting. Unngå å lage isbanen på gresset, da det kan skade gresset. Vi var heldige å ha en liten platting med naturlige kanter rundt. Vi manglet bare et par meter hvor vi måtte legge en lekt for å ramme inn plassen.

Dette trenger du

  • En stor vanntett presenning
  • Trelekter eller planker til å lage en ramme
  • Drill og skruer
  • Vannslange
  • Minusgrader

Slik går du frem

  1. Om det er snø på plassen du vil anlegge skøytebanen må du først måke vekk snøen.
  2. Legg 4 lange lekter i et rektangel.
  3. Skru sammen hjørnene.
  4. Legg presenningen i rammen og trekk den godt over lektene.
  5. Den første vanningen skal dekke hele flaten. Nå vil du oppdage om plassen er rett eller ujevn. La vannet fryse et døgn før du gjentar vanningen. Den andre vanningen vil gi en jevn flate.

NB: husk å tøm og ta inn slangen eller oppbevare den et sted den ikke fryser mellom vanningene.

Lag din egen skøytebane hjemme

Foto: Karine Strand Andresen

Vedlikehold skøyteisen

Nå som det er kommet snø må det måkes for å holde isen fin. Benytt så en kost og fei vekk eventuelle isklumper og snø. Gjenta vanning av isen 1-2 ganger i uken for å dekke små hull og sprekker.

marshmallows på bålpanna

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Bålpannekos hører med

Til sist er det bare for mamma og pappa å varte opp med varm kakao og marshmallows på bålpannen og nyte gleden av å lage så mye gøy ut av noe så enkelt som vann. Dette gir barndomsminner som barna aldri kommer til å glemme.


Skrevet av: Karine Strand Andresen
Foto: Karine Strand Andresen

x