høstfjellet
LivsstilRyk og reis

Norge er vakrest om høsten!

Høsten er en av de vakreste årstidene, med alt fargespill i naturen, sammen med den magiske morgentåken som legger seg lavt, med solen som skimter gjennom de guloransje bladene på trærne. Sommeren er på hell, men tursesongen er overhodet ikke over. Fjell, skog, vidder holder oppe, og alle er velkomne til å se hvor vakkert landet er, året rundt.

Les også: Tid for bær og sopptur

Raske væromslag

Nå ligger vinteren på lur borte ved horisonten, og høsten gjør sin anmarsj. Det medfører lavere temperaturer og raskere væromslag enn hva vi har vært vant til i sommer. For turgåeren kan dette bety noen utfordringer. Man risikerer at klær og utstyr kan bli vått og kaldt, underlaget bli glatt, og den gode stemmingen kan synke. Med gode forberedelser og godt utstyr beholder man den gode stemningen og nyter opplevelsen av å være på tur.

Hold deg tørr

En viktig ting ha i tankene når man skal ut på tur i høst er at man må holde seg tørr. Hele veien fra topp til tå. For å holde seg både tørr og varm benytter vi en måte å kle seg på som benytter det såkalte «3-lags prinsippet». Dette baserer seg på at, man deler opp bekledningen i 3 lag; første lag, mellomlag, og ytterlag.

Norheim Granitt Ulltrøye

Norheim Granitt Ulltrøye

Første lag

Det innerste laget skal holde kroppen tørr og varm. Her bør du velge ullundertøy ved lav aktivitet og lav temperatur, og superundertøy (syntetisk) til høy aktivitet. PS! Unngå bomull som gjør deg våt og kald.

Les også: Ull – en smart investering

Devold Varde Zip

Devold Varde Zip

Mellomlag

​Mellomlaget skal isolere ved å holde varmen inne og kulden ute. Her bør du velge et plagg av fleece eller ull. Disse materialene har god evne til å regulere temperaturen med sin kombinasjon av varmende og fukttransporterende egenskaper.

Norheim Granitt 3-lags skalljakke

Norheim Granitt 3-lags skalljakke

Ytterlag

​Det ytterste plagget skal beskytte mot vær og vind. Her bør du velge et vindtett eller vanntett plagg i forhold til aktivitet, temperatur og nedbør.

Husk «pause-klær»

Ved å benytte denne måten å kle seg på, er det enkelt å kunne skifte basert på værforholdene. Som et tips vil det være greit å ha «pause-klær». Med dette menes at når man går holder man kroppen varm, og når man stopper og tar pauser kan det bli kaldt. Det vil da være greit å kunne ta på en god og varm fleece- eller ullgenser som man tar av før man marsjer av gårde. Det er veldig greit med klær som gjør at du synes når du skal på tur. Så klær med sterke farger er absolutt å anbefale.

Sko deg riktig

Når det gjelder fottøy så anbefales sko med litt høyere ankel til disse høstturene. Det fuktigere klimaet gjør at man bør ha dette for å holde seg tørr. Høyere ankel vil også hjelpe på varmeutslipp fra føttene. Sålen på skoene har også mye å si for turen. Det er viktig med en såle som gir godt grep under denne sesongen, da fjell og røtter blir glatt av vannet. Kan anbefale å bruke 2 par med ullsokker, et par tynne med et par tykke ytterst til pauser eller kalde dager. Husk å ta godt vare på skoene, og gi de det vedlikeholdet de fortjener.

Den grønne lua

Ikke glem vanter, skjerf, og ikke minst luen! Nettopp luen er noe av det viktigste på turene. Om lag 50% av varmeutslippet kommer fra hodet, så for å holde deg varm er dette et must. I dagens samfunn hvor det er så mange som ønsker seg ut i naturen, har det kommet en ny trend; «Fjellets-Tinder». Dersom du er på utkikk etter drømmeprinsen, eller prinsessa, bruk den grønne lua, eller titt etter en grønn lue når du er på tur.

Les også: Ut på tur med huset på ryggen

Kort huskeliste før du legger ut på tur i høst:

 • Høsten kan være våt og kald, så husk å bruk ull innerst! Også ulltruser og Bh.
 • Bruk gjerne 2 par ullsokker, et par tynne innerst og tykke ytterst.
 • Lue, hansker og skjerf er viktig for å beholde varmen.
 • Styr unna bomull som det innerste plagget, gå heller for ull eller superundertøy.
 • Bruk fleece eller ull som mellomplagg.
 • Skalljakke eller vindjakke som ytterste plagg.
 • Gode inngåtte tursko med godt grep.
 • Et sitteunderlag som isolerer og holder baken tørr.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Riktig god tur!

Turklær høstfjellet

 1. Skalljakke Dame: Norheim Granitt 3-Lags skalljakke
 2. Skalljakke Herre: Norheim Granitt 3-Lags skalljakke
 3. Ullundertøy Dame: Norheim Granitt ulltrøye
 4. Ullundertøy Herre: Norheim Granitt ulltrøye
 5. Teknisk turbukse: Norheim Teknisk Granitt bukse
 6. Skallbukse: Norheim Granitt Skallbukse
 7. Ullongs: Norheim Granitt Ullongs
 8. Lue: Norheim Granitt Lue
 9. Fjellsko: Mammut T Aenergy High GTX
 10. Fleecejakke: Bergans Hareid jacket
 11. Ullgenser: Devold Varde Zip
 12. Ullsokker: Norheim Granitt Medium Ullsokk

Skrevet av: Håvard Everløff Andersen
Assisterende Butikksjef, G-Sport Torvbyen

Kilder:

x