Pepperkakegate hus steg for steg
HjemmeKidsa

Slik lager du et annerledes pepperkakehus

Mange har sikkert prøvd å lage eller pynte sitt eget pepperkakehus. Men hva med å lage en hel liten pepperkakegate? Det er slett ikke så komplisert og når den deilige duften fra pepperkakedeigen siver ut av ovnen, kan en nesten kjenne julefølelsen komme. Her er en steg for steg oppskrift som er lett å følge.

Pepperkakedeigen lages dagen før

Selve pepperkakedeigen må lages dagen i forveien, så her bør du gjøre innkjøp og planlegge litt i forkant. Sett gjerne pepperkakedeigen en fredag ettermiddag og la den ligge i kjøleskap til neste dag. Lørdag er en perfekt dag å bake pepperkakehus. Og om du ikke rekker å pynte det på lørdag, kan søndag være en fin dag å samles rundt det morsomste – selve pyntejobben.

Steg 1 – Lage pepperkakedeig

Oppskriften på pepperkakedeig til hus er noe annerledes enn den du lager til vanlige pepperkaker. Den må være noe fastere for å holde husets vegger oppe. Her kommer en oppskrift jeg har benyttet de siste 10 årene. I tillegg til nydelig lukt, smaker den også godt (i følge barna).

Dette trenger du:

 • 2 egg
 • 2,5 dl sukker
 • 125 g meierismør
 • 250 g mørk sirup
 • 0,5 ts malt kanel
 • 0,5 ts malt pepper
 • 0,5 ts malt ingefær
 • 0,5 ts malt nellik
 • 0,5 ts hornsalt
 • ca. 9 dl hvetemel
 • 1 pose med bringebærdrops til vindusglass

Slik lager du pepperkakedeig:

 1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
 2. Smelt smør og sirup en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
 3. Bland krydderet sammen og sikt dette inn i dosisen.
 4. Ha i den avkjølte smør og sirupsblandingen og tilsett ca 15 dl av melet litt om gangen.
 5. Elt deigen til den har en fast konsistens. Ha i resten av melet. Deigen skal være fastere enn vanlig pepperkakedeig.
 6. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskap over natten.
Kjevle ut deigen på et stykke bakepapir og skjær ut delene.

Kjevle ut deigen på et stykke bakepapir og skjær ut delene.

Steg 2 – Bake pepperkakehusdelene

Når du skal bake pepperkakehusets deler er det lurt å ha en mal å følge.

 1. Print ut denne PDF-filen: Pepperkakegata-A4 på A4 papir og klipp ut alle husets deler med en saks.
 2. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle en leiv på ca. 3 – 4 mm tykk.
 3. Legg leiven over på stekebrettet som er dekket med bakepapir og skjær ut delene der, slik at de beholder riktige proposjoner.
 4. Legg de utklipte delene fra malen oppå leiven og skjær ut med en skarp kniv. Jeg lager bare vinduer på framsiden av huset, mens bakveggen har en åpning nede som er stor nok til å plassere et telys eller lysslynge.
 5. Legg et drops i hvert av vinduenes hull. Disse vil smelte når du steker huset og lage flotte vindusglass med i en rosa til gyllenbrun farge.
 6. Stek delene på 175 grader i ca 12 minutter til de er gyllenbrune og sukkerdropsene har smeltet til vinduer. Avkjøl delene på rist. Vent med å ta av bakepapiret under til vinduene er helt stivnet.
Stek delene til dropsene har smeltet og pepperkakene er gyllenbrune.

Stek delene til dropsene har smeltet og pepperkakene er gyllenbrune.

Steg 3 – Pynt huset

Det er lettere å pynte huset når delene ligger flatt. Lag melisglasur og fyll i kremmerhus av brødposer. Klipp 1 – 2 mm av tuppen. Dekorer vegger og tak i sirlige mønstre eller fest non stop og annen godteri til vegger og tak. Når huset er montert sammen kan du dekke til hjørner og kanter med melisglasur slik at den mørke knekken ikke blir synlig.

Pepperkakehus pynting

Pynt delene før de monteres. Her har jeg dekorert med en farget melisglasur først, så latt den tørke, for deretter å pynte med hvit melisglasur på toppen.

Dette trenger du:

 • Eggehvite fra 6 store egg (ca. 2 dl)
 • 2 ts sitronsaft
 • 1 ts natron
 • ca. 2 pakker melis

Slik lager du melisglasur:

 1. Visp eggehviten hvit og luftig og tilsett sitron og natron.
 2. Visp inn litt og litt melis av gangen til glasuren er seig og ikke siger sammen. Pass på at den ikke blir for tykk, den skal være flytende nok til å dekorere med.
 3. Om du ønsker flere farger, del opp mengden melisglasur i hver sin skål og tilsett konditorfarge. Ha den fargede glasuren i hvert sitt kremmerhus av plast (f.eks en brødpose).
Bland melisglasur i ulike farger

Bland melisglasur i ulike farger og ha i hvert sitt kremmerhus.

TIPS – Et hemmelig rom

Om du ønsker et stilrent pepperkakehus kan du i stedet for å pynte tak og vegger med godteri, lage et hemmelig rom inne i et av husene og fylle dette med godteri. Da blir det ekstra moro å knuse pepperkakehuset for å få tak i godsakene.

Steg 4 – Montere pepperkakehuset

Når alle delene er pyntet er det tid for å montere sammen vegger og tak. Man kan også benytte melis- og eggehviteglasur til å lime sammen huset om man ikke vil lage knekk. Men jeg pleier å lime sammen delene med knekk fordi da er jeg sikker på at delene sitter godt sammen gjennom hele julehøytiden.

Slik lager du knekk:

 1. Varm opp sukker til knekk i en jernpanne på svak varme
 2. La det smelte helt før du rører forsiktig
 3. Knekken er ferdig når alt sukkeret har smeltet og har en lys gyllenbrun farge. Pass på, knekken blir fort brent! (dette er en jobb for voksne)

Finn et passende fat eller en lang planke som bunn til pepperkakegaten og monter et og et hus om gangen. Start med å montere det midterste huset. Fest veggene sammen, for deretter å feste taket til sist. Det neste huset limes fast på siden av det midterste. Bygg deg utover til hver side til alle husene er festet sammen til en lang gate.

Prikken over i-en

Når husene i pepperkakegaten er montert er det flott å sette et kunstig telys eller en lysslynge inni husene. På dette huset lagde jeg små hull i den bakerste veggen slik at jeg enkelt kan plassere de inn bakfra.


Skrevet av: Karine Strand Andresen
Kilder: tine.no og meny.no

x