Mat

REDD HØNA, DET ER PÅSKE!

Etter en storstilt redningsaksjon har endelig NRKs FBI, «reddet» høna og gjort den tilgjengelig igjen for alle oss matelskere og hobbykokker. Debatten har fulgt oss i mediene, fra gassing til betong eller slakting til butikk? At det kan kalles å redde høna har også vært diskutert, høna blir jo slettes ikke reddet, men det som er sikkert er at favoritt middagene våre i hvert fall er sikret for denne påsken!

GULLEGG
Når verpehøna møter sin sikre død har den gjort god nytte for seg. Speilegg og omelett har reddet mang en husfar (mor) fra en glemt middagshandel. Hvittens evne til å få bakverk til å heve, plommens evne til å binde råvarer sammen gjør egget uerstattelig i matlaging. Tykne sauser, dens evne til å emulgere, få fett og væske til å binde seg sammen til den deiligste majones eller bèrnaise saus, har derfor gjort høna til å bli en av våre minste og mest allsidige råvare og husdyr. 357 egg har den i snitt levert til norske husstander i løpet av sitt skjebnesvangre liv på 78 uker. Men det er først etter sin død vi matelskere vet å verdsette den.

EN HØNE – ET MATAUK
At en så godt brukt høne kan gi så mange nytelser, selv etter dens død, er det fortsatt mange som ikke vet, men fortvil ikke, her kommer hemmeligheten; Kok kraft på den og nyt høna i forskjellig former, i mange dager…

KRAFT
Vask alle grønnsakene, skjær av det du ikke skal bruke; skrell, avskjær samt andre visne rotgrønnsaker fra kjøleskapet og putt det i en stor kjele sammen med hønene, hele pepper og laurbærblad. Slapp av med påskekrimmen eller andre godsaker mens høna mørner rett under kokepunktet i ca 2 timer.
Finn ølhøna, nyt tuppas siste kraft og la kaklingen gå før du legger deg på sofaen og tar deg en liten velfortjent høneblund.

Her er vårt oppskriftstips til påskehøna:

INDISK FAVORITT SUPPE – MULLIGATAWNY SUPPE:
2 hakkede løk
2 syrlige epler. Hakket/grovrevet
1 ss mild madras karri
1 ss sterk madras karri
1-2 ss soyaolje
1 krm. malt ingefær
1krm. Malt spisskummen
6 dl hønsekraft
3 dl fløte
Salt/pepper etter smak
Til servering: 1,5 dl kokt ris, ca 2 dl kokt hønsekjøtt i terning, hakket persille
Tilberedning: Fres ingrediensen i oljen på, sterk varme til det dufter kraftig, spe med hønsekraften og kok i 20 min. Kjør den jevn med stavmikser, spe med fløten og smak til med salt, pepper, karri. Varm hønsekjøttet og ris i suppen, strø persille over og server. Nyt!!!

Andre enkle, anbefalte retter av høne og kraft: club sandwich, hønsefrikase, løksuppe, salat med kokt marinert hønsekjøtt.

God påske!

Kilder: Prior.no
Skrevet av : Pia K Aarsten

x