Kidsa

Riktig skolesekk til barnets rygg

Skolesekken skal ikke bare oppfylle barnets (eller kanskje mammaens) ønske om design, men den skal sitte godt og tett inntil ryggen slik at den ikke strammer på feil steder eller gnager over skuldrene.

Når man skal kjøpe ny sekk til skolebarnet er det smart å ha barnet med i butikken for å prøve sekken på ryggen først. Da er man sikker på å få en sekk som passer ditt barn best mulig. Ta også gjerne med noen bøker slik at barnet får kjenne hvordan sekken sitter med litt tyngde oppi.

Les også: Bruk mobil og nett med vett!

Sjekkliste

  1. Den skal sitte godt inntil kroppen og følge barnets rygg. Sitter den ikke tett nok vil tyngdepunktet havne for langt bak.

  2. Sekken skal ikke gå ned på rumpa eller stikke for høyt opp i nakken. Det vil være ubehagelig når barnet er i bevegelse. Husk at små barnekropper er i full fart og hopper og spretter når de går ; )
  3. Sjekk at den ikke er bredere enn barnets rygg og at ikke skulderremmene er for brede slik at de gnager på siden av halsen. Skulderremmene bør være godt polstret og ha en innsvinget form slik at de ikke glir ned fra barnets smale skuldre.
  4. Skolesekken bør ha justeringsmuligheter både i; topp med toppstrammere for at den skal sitte tett inntil ryggen, over brystet og rundt hoftene. Husk at barnet skal kunne justere disse selv.
  5. Sjekk at sekken har flere rom for oppbevaring av ulikt innhold. De tyngste bøkene bør bæres innerst mot ryggen, gjerne i en egen lomme, mens de lettere tingene som pennal og matpakke kan bæres ytterst. Nå som mange av skolebarna har egen iPad på skolen kan det være lurt å ha en egen lomme på utsiden til drikkeflasken slik at man unngår uhell med vannlekkasje og skade på iPaden. Noen sekker har også en egen lomme på innsiden som passer til oppbevaring av iPad.
  6. Refleks er viktig for økt sikkerhet i høstmørket og regntrekk er smart både mot regn og snø.

Les også: Sunne matpakketips

Frii of Norway sekk og pennal fra Næss

Frii of Norway sekk og pennal fra Næss since 1955 i Torvbyen

Lær barnet hvordan man bærer sekken

Selv om du kjøper en alle tiders sekk som oppfyller alle de ergonomiske kravene hjelper det lite om barnet bærer sekken feil. Hjelp barnet ved å lære og minne barnet om hvorfor det er viktig å bære sekken riktig.

Noen pliktoppfyllende barn kan også være redde for å glemme det de skal ha med, så de tar med alle bøkene for sikkerhets skyld. Det kan bli unødvendig tungt over lang tid. Hjelp barnet til å ha med så lite som mulig. Bare det som står på ukeplanen ; )

Et siste mammatips: For å unngå lekkasje fra drikkeflasker kan man fylle drikkeflasken i springen på skolen. Da blir det enda mindre å bære på, og samtidig tryggere for bøker, iPad og annet innhold.

 


Skrevet av: Karine Strand Andresen

Kilder:
https://nemus.no/rad-og-ovelser/rad/riktig-skolesekk/
https://familieklubben.no/skolebarn/slik-velger-du-riktig-skolesekk/477

x