HverdanMote

SKAM – ikke bare for 16-åringer?

Jeg hadde ikke hørt om denne serien før den nådde sesong to. Jeg bare rota rundt på Nrk nett-tv en kveld jeg ikke fikk sove. Serien så litt gøy ut og jeg fant ut at det var nok lurt å begynne på første episode i den første sesongen, og ikke bare rett på andre sesong. Da ble jeg hekta gitt. Og søken på å finne noe som skulle gjøre meg trøtt var mislykket. Jeg slukte den første halve sesongen før jeg klarte å stoppe.

Hemmelig for foreldrene

Jeg er nok strengt talt ikke i målgruppen. Men jeg blir revet med allikevel. Intensjonen til skaperen av SKAM, Julie Andem, var å holde denne serien skjult for foreldregenerasjonen som hun kaller det. Hun ønsket at dette skulle være noe ungdommen skulle nyte i all hemmelighet alene på rommet. For det er nettopp det som gjør noe slikt ekstra kult, er det ikke? At foreldre ikke vet noe om det? Din egen greie som blir bedre fordi bare du vet om det. For foreldre ville ikke forstå uansett.

Skifter fokus

Serien handler om en jentegjeng på en videregående skole i Oslo. På menyen står hooking, fester, russebusser og intriger. I første sesong følger man Eva ,men i andre sesong er fokuset på Noora. Det er kanskje Noora som gjør SKAM ekstra interessant for oss litt eldre. For hun oser av selvtillit og er mer voksen av seg. Jeg ble med en gang fasinert av henne, både på grunn av tankegangen hennes og stilen. For Noora har nemlig en råkul stil. Det er ikke til å komme bort fra.

3
Min mote har laget en sak om hvordan du kan stjele Nooras stil her: http://www.minmote.no/#!/artikkel/23651719/11-plagg-vi-tror-skam-noora-ville-gaatt-med

Hva gjør SKAM kult?

Jeg er 25 år og skammer meg ikke over å være hekta på SKAM. Så hva er det som gjør at alle de utenfor målgruppen også har blitt hekta? I min aldersgruppe tror jeg mange fortsatt kjenner på følelsen av finne sin plass i gruppen. Enten det er i vennegjengen eller på jobb blant kollegaene. Romantikken er noe deilig, rart og vanskelig som følger deg hele livet. Så det treffer nok mange uansett alder.

Dessuten tror jeg at de som er foreldre eller eldre synes det er interessant å se hvordan ungdommen faktisk har det. Hva som er viktig for dem og hva som opptar dem. Det er også en fin måte for ungdommen å nettopp vise hvordan de har det. Det er ikke bare-bare å være 16 år heller, og tidene forandrer seg.

Nå er det en midtsesong-pause men vi gleder oss til fortsettelsen! Har du ikke sett SKAM enda, kan du se alt på https://tv.nrk.no/serie/skam, og være oppdatert til det begynner igjen 18.april.

Foto: NRK

Kilder:
http://www.side2.no/underholdning/6-ting-du-ma-vite-om-skam/3423209832.html
http://www.minmote.no/#!/artikkel/23651719/11-plagg-vi-tror-skam-noora-ville-gaatt-med

x