Supersmoothie
HverdanKidsaMat

Supersmoothies – en god start på hjemmeskoledagen

Vi er allerede inne i den fjerde uken hvor vi har kuttet ut den tradisjonelle brødmaten eller en skål med melk og gryn. For første gang gleder barna seg til frokosten. Før de har rukket å få på seg klærne har de spurt mer enn en gang om ikke frokosten snart er klar.

Så hva spiser de?

…vil du kanskje spørre. Supersmoothie! Proppet med gode ingredienser som både er sunne og smaker godt. Jeg putter nemlig oppi ganske mye som barna ikke er klar over. For et par av mine er ganske så kresne. Ikke så ulikt mange andre barn.

Hemmeligheten er at du må kamuflere hva du har oppi. Velg ingredienser som både er sunne og som ikke gir så mye smak.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Barnehjerner trenger fett

Vi ønsker alle det beste for barna våre. Vi ønsker at de skal trives med skolearbeidet og føle mestring. Barn som vokser og utvikler seg trenger riktig fett. Velg helmelk i stedet for lettmelk. Selv til de overvektige. Det er ikke melkefettet de legger på seg av, men de raske karbohydratene og småspising av kjeks og bearbeidet mat. Pass bare på å ikke spise sukker sammen med fett.

Om barna ikke får i seg riktig fett, kan det gå ut over humør, energi og konsentrasjon.

Reduser sukkerinntaket

Mange ferdigsmoothie som finnes i butikken inneholder store mengder sukker. Ved å lage smoothien selv kan du velge ingredienser med lite sukker. Se etter matvarer med mindre enn 5 gram sukker per 100 g.

Les også: Smoothie for synet skyld!

Oppskrift

Start med en base og varier med ulik frossen frukt til forskjellige dager, slik at ikke barna blir lei. Blir smoothien for tykk kan du tilsette litt vann eller melk. Forsøk å unngå juice, ettersom de ofte inneholder mye sukker.

Base

Ha oppi disse ingrediensene etter denne rekkefølgen:

 • 1 banan (en god moden banan gjør smoothien søtere)
 • 2 dl helmelk
 • 2 ss cottage cheese, biola, kesam eller naturell yoghurt
 • 1 ss olje som ikke setter smak (soya eller raps)
 • 1 egg
 • 1 ss havregryn
 • 1 ss chiafrø eller linfrø

Frossen frukt

Når du har funnet en god base kan du variere ulike typer frossen frukt. Jeg har satt opp noen favoritter under her:

 • 1,5 dl bringebær
 • 1,5 dl skogsbær
 • 1 dl jordbær + 0,5 dl mangobiter
 • 1 dl bringebær + 0,5 dl mangobiter
 • 1 dl bringebær + 0,5 dl blåbær

Tips: det kan være lurt å ha bringebær i de første variantene slik at man kan kamuflere chia- eller linfrøene. Her i huset vet de to eldste om ingrediensene, men 7-åringen må foreløpig få tro at «prikkene» i smoothien er bringebærfrø. Ellers går den ikke ned. Etter hvert som barna blir fortrolig med smoothie, kan du teste ut å ha oppi avokado og andre sunne ingredienser. Prøv deg fram, litt om gangen.

Les også: Smoothie – for enhver anledning

Kjapp, sunn og enkel frokost

For at det skal gå enkelt å lage smoothie til frokost hver dag, har jeg skaffet meg en smoothie «to go» variant med flasker i stedet for en stor beholder. Da får barna hver sin flaske, som går ned på høykant hver morgen.

Lær barna opp til å skylle flaskene før de starter med skolearbeidet, slik at ikke restene setter seg fast. Har du det ekstra hektisk på morgenen kan du gjøre klar ingrediensene kvelden i forveien. De frosne bærene putter du oppi før du blender på morgenen.

Smoothie 2 Go blender

Smoothie 2 Go blender fra Clas Ohlson

Smoothie bowl

Smoothie bowl

Når du først er kommet inn i trenden kan du forsøke deg på en smoothie bowl hvor du topper med ulike ingredienser som nøtter, frø og frukt. En hyggelig start på helgen når du har litt mer tid.

Les også: Trendy Smoothies

 


Skrevet av: firebarnsmamma Karine Strand Andresen
Kilder:

 

 

x