Tid for å sanke kantareller
Mat

Tid for å sanke kantareller

Er du en soppelsker? Da må du komme deg ut i skogen på jakt etter kantarellen. Den står og skinner i skogbunnen og venter på deg.

Tekst fra: Coop Mega
Foto: Shutterstock

Kantarellen – skogens gull

Fra sensommeren til frosten kommer er det sopp nesten alle steder, bare det er fuktig nok i været. På sopptur må du glemme alt om å følge stien fra A til B, sette ned tempoet og bevege deg inn i skogen eller rundt på fjellet. Utstyret er enkelt, du trenger kurv og kniv, og gjerne en soppbok. Betalingen er god: Gratis mat, mosjon og forhåpentligvis en fin turopplevelse.

Kantarellen er en av Norges beste og mest ettertraktede sopper, samtidig som den kanskje er den fineste soppen. Den fine gulfargen har vært med på å gi kantarellen kallenavnet skogens gull. Både hatten og stilken på soppen er gul, og hele soppen er spiselig.

For deg som ikke er så veldig soppkyndig, er det også verdt å merke seg at kantarellen er å regne som en trygg sopp å sanke selv. Her er det nemlig få forvekslingsmuligheter. Den eneste soppen som likner her i landet er det som kalles falsk kantarell, men selv om dette ikke er en matsopp, er den ikke giftig.

Jakten på det perfekte kantarell-sted

Jakten på skogens gull bør du starte i eldre granskog og bjørkeskog. Det er der kantarellen trives aller best. Let alltid på steder der det er skygge, mose og godt med fuktighet, gjerne langs opptråkkede stier.

Og har du først funnet en kantarell, kan du regne med at det vokser mange flere på samme sted. Du kan også glede deg over at den tyngste jobben nå er gjort, for siden kantareller vokser på samme sted år etter år, er det stor sannsynlighet at du gjør lykke samme sted neste høst.

Sunt og godt

Det er selvfølgelig ikke bare den fine fargen som gjør kantarellen så populær. Smaken er også upåklagelig. Kantarellen har litt kraftigere soppsmak enn sjampinjong, og har en pepperaktig ettersmak.

Soppen har for øvrig også et lavt energiinnhold og er dessuten en kilde til betakaroten, jern og kalium. Soppen har også et høyt innhold av niacin, selen, kopper og kostfibre.

Nyttige tips for bruk av kantarell

Kantarellen kan enten spises alene eller som garnityr til andre retter. Den smaker også fortreffelig sammen med andre sopper i en soppstuing, og kan både stekes, brukes i wok, sauser eller supper.

Oppskrift: Kremet kantarellsuppe med brokkoli

Kantarell kan også tørkes og fryses etter forvelling.

Sjekk at soppen er hel og saftig og fri for mørke flekker og trykkskader. Hvis du plukker den selv, må du også sjekke at den er fri for snegler og andre skadedyr.

Oppbevarer du soppen mørkt og kaldt, holder den i to uker.

Sesong

Hovedsesongen varer fra juni til oktober.

(Kilder: frukt.no, Norsk sopp, Wikipedia, Store norske leksikon, DNT)


Tekst fra: Coop Mega
Foto: Shutterstock

x