Livsstil

Triksene som avslører en ekte shopper

Her finner du en oversikt over de mest vanlige knepene som mer eller mindre bevisst brukes for å dekke over små og store impulskjøp.

Om du er av typen som får dårlig samvittighet ovenfor kjæresten når shoppinggleden går utover lommeboken, vil du helt sikkert kjenne deg igjen i noe av dette. Og om du er kjæresten som drar deg i håret over din uøkonomiske partner, vil du få innblikk i hvilke symptomer du bør følge med på.

1. Samle alle kjøpene i en pose

Når du samler alle kjøpene i en større pose vil det se mindre overveldende ut enn om du tropper opp hjemme med mange ulike poser. Mindre gjenstander kan taes ut av emballasjen og puttes ned i vesken. Jo større veske, jo bedre.

2. Gjem kvitteringene

Husk å fjerne kvitteringen(e) fra posen du oppbevarer din nye fangst i. Da unngår du at din kjære kommer over de faktiske summen(e).

3. Handle alltid kontant

Sørg for å legge av kontanter i ny og ne for plutselige impulskjøp. Da unngår du digitale spor. Dette er spesielt viktig om dere har felles kontoer med tilgang til innsyn.

4. Klipp av prislappene

Gjem unna de nye plaggene og klipp av prislappene slik at ikke garderoben din røper ubrukte impulskjøp.

5. Introduser plaggene over tid

Sørg for at ikke alle de nye kjøpene brukes med det samme, men la plaggene ligge litt før du snikintroduserer ett og ett. Da kan du fint parere med «nei, denne har jeg hatt liggende en stund» når din kjære stiller spørsmålstegn ved noe som virker ukjent.

6. Ta hjemmekontor for varelevering

Sørg for å være hjemme den dagen du får levering fra netthandelkjøp. Om du ikke har mulighet for å ha hjemmekontor, få varene levert til arbeidsplassen din. Da kan du også sortere papp og plast før du tar med deg innholdet hjem. Er du ekstra lur, tar du med deg litt og litt hjem over tid.

7. Kompenser kjøpet med noe fint til kjæresten

Får du dårlig samvittighet for et kjøp du har lyst på, men ikke nødvendigvis trenger – kjøp noe fint til kjæresten for å kompensere! Ikke like økonomisk, men litt smøring må være lov en gang i ny og ne.

Diagnosen

Om du kjenner deg igjen i mer enn fem av disse triksene («symptomene») vil du sannsynligvis måtte innse at du hører til kategorien «en ekte shopper», ofte diagnostisert (av dine bekjente) som «shoppinggal». Det går ikke en uke uten at du tilfører noe nytt til garderoben din, du har mest sannsynlig full oversikt over hva som finnes i butikkene, hvilke trender som preger motebildet, og hvor du kan gjøre de beste kuppene. Ditt glødende engasjement (med lite skjult stolthet over ditt røverkjøp) og replikken «Sjekk hva jeg sparte!», er ikke et uvanlig utsagn fra deg.

Behandling

Selv om shoppinggal ikke er en godkjent diagnose, bør du likevel ta noen forhåndsregler så ikke symptomene forverrer seg. Bivirkningene kan medføre økonomiske lidelser og diffuse uenigheter i parforholdet. Det er til nå ikke utviklet en egen behandlingsform, men et råd kan være å shoppe med måte, og gjerne i samråd med lommeboken.


Skrevet av: Anonym shopper

 

x