Øyhopping på Hvaler - Foto: Trine Sirnes
KidsaRyk og reis

Turistsjefens 10 tips – opplevelser for barn i Fredrikstad og på Hvaler

Sommer´n er herlig i Fredrikstad og Hvaler – også for de minste! Fredrikstad og Hvaler har mye å tilby for hele familien i sommer. Du kan besøke geiter i Gamlebyen, fiske krabber på Skjærhalden eller kjøre tog på Gamlebyen Modelljernbanesenter.

1. Kjør tog på Gamlebyen Modelljernbanesenter

Gamlebyen Modelljernbanesenter i Fredrikstad - Vik foto

Gamlebyen Modelljernbanesenter i Fredrikstad – Foto: Vik foto

Gamlebyen Modelljernbanesenter er Skandinavias største modelljernbanesenter, med 400kvm med modelljernbane plassert i hjerte av Gamlebyen i Fredrikstad. Her kan både store og små oppleve en miniatyrverden i skala 1:87. Det er et fantastisk lite opplevelsessenter med en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap – med mange små detaljer og masse humor. Her finnes også en miniatyrmodell av Gamlebyen.

2. Hopp i det..

Skjærgården vår har flust av steder å ta seg en dukkert. Du finner mange flotte og populære sandstrender med yrende badeliv, men om du vil ha en stille bukt og ditt eget svaberg så er det også mulig. Vi har laget en liten oversikt over badestrender i distriktet her. Foten har spesielt mange fasiliteter for barn. Det pleier å bli ganske varmt i vannet utover sommeren, så selv de litt pysete skal klare å dyppe tærne!

3. Finn en bjørn…

Bjørneløypa i Fredrikstad

Bjørneløypa i Fredrikstad – Foto: Heidi Femmen

… eller en ulv eller kanskje en ugle? Bjørneløypa er en morsom tursti for barn i Fredrikstadmarka, med et variert underlag og spennende dyreskulpturer klare til å bli oppdaget. Bruk øynene godt – noen fugler sitter nemlig høyt oppe i trærne og bjørner lurer bak stein. Kan dere finne alle?

4. Hvordan blir glass egentlig til?

I Gamlebyen i Fredrikstad er det mange opplevelser for de minste. På Glasshytta ved inngangen til Gamlebyen kan man se hvordan glass blir laget.

5. Hvor bor geitene?

Geitene i Gamlebyen Fredrikstad

Geitene i Gamlebyen Fredrikstad

Geitene i Gamlebyen har sitt eget hus, rett ved lekeparken – og ikke langt fra endene ved Vindebroa. Ta med en matbit, de setter pris på besøk! Husk at det ikke er bra for geitene og endene å spise brød, men det finnes mange matvarer som er bra endene som for eksempel; kort ris, fuglefrø (alle typer), druer (uten stein, delt i to), erter, havre, og hakket salat. Geitene kan også spise salat eller gulerøtter og andre grønnsaker.

6. En krabbe på snøret eller Neptun i garnet?

Besøkssenteret for Ytre Hvaler Nasjonalpark kan barna lære om livet under og over vann, og de mange rødlistede artene som lever i nasjonalparken. På Skjærhallen er det også lagt opp til krabbefiske for barn på brygga. Dere må ha med utstyret selv, eller det kan kjøpes på butikker i nærheten.

7. Hopp på og av hele dagen

Øyhopping på Hvaler - Foto: Trine Sirnes

Øyhopping på Hvaler – Foto: Trine Sirnes

Å hoppe fra øy til øy på Hvaler er også å anbefale, hopp for eksempel av på Søndre Sandøy og besøk Cafe Oline.  På denne øya finnes mange bademuligheter og det kan være et godt tips å ta med en Flora-bok og et forstørrelsesglass – her finnes nemlig mange spennende og sjeldne blomstersorter. Reiser du videre med båten til Herføl finner du jettegryter fra gamle dager – da isen dekket Hvaler. I Ytre Hvaler Nasjonalpark og besøkssenteret er det også aktiviteter gjennom hele sommeren og det er bestandig en god ide å ta med fiskestanga når man skal til Hvaler. Det er bare å kaste ut snøret!

8. Leken historie

Besøk Fredrikstad Museum i Tøihuset, dette er en opplevelsesplass for store og små. Mer historie finner dere på Elingaard Herregård i Onsøy. Her er det historiske utstillinger, natursti, huskepark, gammeldagse leker og dramatiserte omvisninger hver søndag. På Kystmuseet på Hvaler kan barna oppleve kysthistorien gjennom gamle barneleker, spille kubb og andre gamle spill – eller gå på skattejakt

9. Slå ett slag minigolf over Vindebroa

Minigolf med barn

Minigolf med barn – Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad

Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad har mye gøy å finne på for hele familien. Her kan dere spille miniogolf med 12 hulls-bane i en miniatyrmodell av Gamlebyen. Slå ballen over Vindebroen og forbi modeller av Gamlebyens historiske bebyggelse. Videre spiller du deg gjennom Gamlebyens tunneler, for så å forsere de velkjente kanonene og Vaterlands bro på din vei mot Kongsten Fort.

10. På hjul langs Glomma

Glommastien er perfekt for en dags sykkeltur, med mange flotte steder å stoppe underveis, som Roald Amundsens Oppdagelsesløype, Hans Nielsen Hauges Minne, Hafslund Herregård og Sarpefossen.

Besøk Visit Fredrikstad og Hvalers nettside for alt som skjer i den vakre regionen vår!

God sommer!


Skrevet av: Maya Nielsen, turistsjef i Visit Fredrikstad og Hvaler
Foto hovedbilde: Trine Sirnes

x